Crtani filmovi

[fwduvp preset_id=”vanjskiskin” playlist_id=”glavna”]

Crtani Filmovi od sada su dostupni na sajtu domaće dječije televizije TNT Kids TV

Crtani filmovi za djecu, bajke i uspavanke, pjesmice za djecu, besplatne igrice online , zabavni kvizovi i nagradne igre u kojim poklanjamo igračke.

crtani filmovi
Crtani filmovi

Najbolji crtići za djecu

Kada uključite ekran i kada vaša djeca gledaju crtiće, imajte na umu da su likovi, njihovi karakter i osobine ponašanja, kao i priče, važni prilikom odlučivanja o jednom ili drugom crtiću.

Pogotovo utoliko što podstiču mlađu djecu da to čine izjednačite fikciju koju vide sa stvarnošću u kojoj se nalaze.

Zabavni crtići kao obrazovni elementi

Crtići su redovna opcija za majke i očeve kada žele da zabavljajte djecu. I koriste se sa svrhom da djeca uče na zabavan način.

Kako god, nisu svi crtani edukativni, niti pogodni za djecu zato budite oprezni.

crtani filmovi online
Crtani filmovi

Emitujemo samo izabrane crtiće

Iako se gledanje televizije može koristiti kao obrazovno sredstvo /postoji niz vrlo korisnih crtanih filmova za djecu) budite oprezni!

Majke i očevi su ti koji moraju kontrolirati vrijeme provedeno ispred ekrana, podsticati djecu na manje pasivne aktivnosti kao što je igranje u dvorištu.

Kada dijete gleda previše televizije u svom kućnom okruženju, teško mu je komunicirati sa svojim vršnjacima u školi što može rezultirati sa problemima u učenju.

Sati posvećeni televiziji oduzimaju se od sati čitanja, učenja ili bilo koje druge aktivnosti koje vježbaju um i kreativnost su prioritet. Crtići redisponiraju kognitivnu pasivnost. Zato uživajte u edukativnim crtićima ali ne previše 🙂

Šareni Prozor u Svijet Mašte i Nauke

Crtani filmovi predstavljaju jedan od najomiljenijih oblika zabave kod djece, ali i kod mnogih odraslih. Oni su šareni prozor u svijet mašte, a ujedno i sredstvo preko kojeg djeca mogu učiti o svijetu oko sebe. Crtani filmovi, sa svojim živopisnim likovima i fantastičnim svjetovima, nude beskrajne mogućnosti za istraživanje i kreativnost.

Edukacija i Moral

Crtići često sadrže edukativne elemente, učeći djecu o brojevima, slovima, životinjama, prirodi i odnosima među ljudima. Osim toga, mnogi crtani filmovi se fokusiraju na moralne vrijednosti, učeći djecu o važnosti prijateljstva, poštovanja, ljubavi i prihvaćanja različitosti. Putem ovih animiranih priča, djeca mogu naučiti bitne životne lekcije, razvijati empatiju i socijalne vještine.

Razvoj Kreativnosti

Ovi filmovi otvaraju vrata maštovitim svjetovima, stimulirajući dječju kreativnost i maštu. Djeca se često igraju pretvarajući se da su likovi iz crtanih filmova, stvarajući svoje priče i avanture. Ovaj vid igre je izuzetno važan za razvoj kreativnog razmišljanja, rješavanje problema i emocionalni razvoj.

Diversifikacija Žanrova

Danas postoji ogromna diversifikacija žanrova unutar svijeta crtanih filmova. Dok su neki namijenjeni najmlađima, s jednostavnim pričama i šarenim likovima, drugi su složeniji i dublji, pružajući zabavu i odraslima. Osim komedije, crtani filmovi mogu biti dramatični, avanturistički, edukativni, fantastični, a neki čak i horori. Takav širok spektar omogućuje da svatko pronađe nešto za sebe.

Uticaj na Društvo

Imaju značajan uticaj na društvo, oblikujući kulturne norme i vrednosti. Oni mogu biti odraz društvenih promjena, ali i sredstvo za promociju tolerancije i različitosti. Crtani filmovi često prikazuju različite kulture, tradicije i životne stilove, pomažući u širenju razumijevanja i prihvaćanja različitosti.

Tehnološki Napredak

Razvoj tehnologije omogućio je evoluciju animacije, donoseći novitete poput 3D animacije i virtuelne stvarnosti. Ovi napretci omogućili su stvaranje vizualno impozantnih crtanih filmova sa detaljnim i realističnim prikazom svjetova i likova, pružajući gledaocima još bogatije i upečatljivije iskustvo.

Industrijski Giganti

Kompanije kao što su Disney, Pixar i Studio Ghibli su industrijski giganti koji su proizveli mnoge od najpoznatijih i najuspješnijih crtanih filmova. Njihovi filmovi su ostavili neizbrisiv trag na generacije, a likovi poput Mickey Mouse-a i Spirited Away postali su ikone popularne kulture.

Zaključak

Crtani filmovi su mnogo više od jednostavne dječje zabave. Oni su instrumenti edukacije, promotori moralnih vrednosti i izvor inspiracije za milione ljudi širom svijeta. Raznolikost žanrova i stilova omogućava da crtani odgovore na različite ukuse i interese, dok tehnološki napredak podiže granice onoga što je moguće prikazati na ekranu. U svijetu gdje su mašta i kreativnost neograničene, crtaniće i dalje biti dragocjeni dijamanti u kruni vizualne umjetnosti.

crtani filmovi
Crtani filmovi

Preporučujemo i ovo