Kako tumačiti snove?

Neki snovi ostavljaju toliki utisak, da uglavnom osoba posle buđenja ne može da se oslobodi emocija koje je osetila tokom sanjanja.

Snovi predstavljaju specifične predstave koje se javljaju kod svake osobe, nevezano za pol i starosno doba. Tokom spavanja, mozak prolazi kroz određene faze, što rezultira sve dubljem opuštanju i „upadanju u san“.

Tada organizam upada u tzv. REM fazu, koja predstavlja i glavni deo procesa spavanja. Svi sanjaju, pa čak i bebe, ali ne mogu se svi setiti svojih snova.

Kolika je uloga spavanja i snova, govori činjenica da se tokom navedenog stanja organizma regulišu krvni pritisak, metabolički procesi, kao i funkcije mozga.

Stručnjaci koji se bave istraživanjima samog procesa spavanja još uvek ne mogu u potpunosti da dokažu zašto se snovi javljaju.

Zna se da je mozak aktivan čak i dok spavamo i da projektuje različite halucinacije, koje mogu imati manje ili više smisla.

One se uglavnom javljaju usled aktivnosti i događaja koje ste iskusili i proživeli tokom dana ili mogu biti odraz nesvesnih želja, strasti, pa čak i strahova. Snovi se uveliko koriste i kao jedan od oblika psihoterapije, koja može pomoći da se bolje razumeju problemi koje neka osoba ima u realnom životu.

Sanjati događaje koje ste proživeli tokom dana

Kada vam je dan prepun obaveza, sasvim je normalno da dolazi do pojačane obrade informacija, ljudi i događaja u mozgu.

Potpuno skoncentrisani, odrađujete svoje poslove na vreme, ne shvatajući da ste nesvesno opterećeni.

Tada se može dogoditi da odete na spavanje i iznova proživljavate celokupni dan, koji je, iako toga niste svesni, ipak ostavio veliki utisak na vas.

Sanjati događaje koji su se uživo dogodili uglavnom nemaju duboko značenje, već govore o tome da je potrebno da nađete vremena i za odmor.

Kada snovi postaju oruđa rešavanja problema?

Neretko se dešava da osobe koje su pod konstantnim stresom, pa čak i depresijom, pate od poremećaja spavanja. To se posebno odnosi na nesanicu, pa čak i košmarne snove, koji umeju da budu itekako neprijatni.

Međutim, ponekad kroz snove proživljavamo određene događaje ili predmete koji su nam daleko, pa svako naše angažovanje da nešto pozitivno uradimo nailazi na prepreke ili poteškoće. Uglavnom ovakvi snovi predstavljaju načine na koje se suočavamo sa svojim emocionalnim problemima.

Ovi snovi jesu „teški“ za sanjanje, ali znajte da vam tada mozak pomaže da se oslobodite onoga što vas tišti.

Obratite pažnju na detalje dok sanjate – na primer šta znači sanjati sigurnosna vrata?

Snovi nam mogu ukazati na određene specifičnosti, a ponekad su toliko realni i živopisni, da se sećate svakog detalja kada se probudite. Tada obično potražimo značenje sna u sanovnicima ili ih tumačimo pomoću interneta.

Ukoliko ste sanjali sigurnosna vrata, tumačenje se može razlikovati u zavisnosti od toga da li su vrata velika ili mala, koje su boje, da li su nova ili oštećena, zaključana ili otključana, da li ste ih samo videli ili prošli kroz njih itd.

Postoje mnoge varijacije u snovima, nekad one nisu ni sasvim logične, ali za najpravilnije značenje pokušajte da se setite što više detalja.

Neke osobe zapisuju svoje karakteristične snove, jer oni mogu da pomognu u predviđanju određenih predstojećih događaja.

Kako natjerati tinejdžera da uči

Svi znamo da u godinama puberteta djeca su aktivna, počinju da misle samostalno i teško ih je kontrolisati. Ovaj vid buntovništva pogotovo se osjeti na...

Zašto Se Dijete Znoji Dok Spava

Novi roditelji odnosno parovi koji imaju svoje prvo dijete uvijek imaju puno pitanja i dilema kada je u pitanju zdravlje samog djeteta. Naravno ovo...

Mozgalica: Možete li među golubovima pronaći mačku?

Mozgalica: Možete li među golubovima pronaći mačku? Trebat će vam malo bolji vid. Iako se čini lako, i nije baš toliko. Možete li to učiniti...

United Grupa preuzela bugarsku Novu

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi, objavila je danas da je završila akviziciju Nova Broadcasting Group, najveće bugarske medijske kompanije...