Kako tumačiti snove?

Neki snovi ostavljaju toliki utisak, da uglavnom osoba posle buđenja ne može da se oslobodi emocija koje je osetila tokom sanjanja.

Snovi predstavljaju specifične predstave koje se javljaju kod svake osobe, nevezano za pol i starosno doba. Tokom spavanja, mozak prolazi kroz određene faze, što rezultira sve dubljem opuštanju i „upadanju u san“.

Tada organizam upada u tzv. REM fazu, koja predstavlja i glavni deo procesa spavanja. Svi sanjaju, pa čak i bebe, ali ne mogu se svi setiti svojih snova.

Kolika je uloga spavanja i snova, govori činjenica da se tokom navedenog stanja organizma regulišu krvni pritisak, metabolički procesi, kao i funkcije mozga.

Stručnjaci koji se bave istraživanjima samog procesa spavanja još uvek ne mogu u potpunosti da dokažu zašto se snovi javljaju.

Zna se da je mozak aktivan čak i dok spavamo i da projektuje različite halucinacije, koje mogu imati manje ili više smisla.

One se uglavnom javljaju usled aktivnosti i događaja koje ste iskusili i proživeli tokom dana ili mogu biti odraz nesvesnih želja, strasti, pa čak i strahova. Snovi se uveliko koriste i kao jedan od oblika psihoterapije, koja može pomoći da se bolje razumeju problemi koje neka osoba ima u realnom životu.

Sanjati događaje koje ste proživeli tokom dana

Kada vam je dan prepun obaveza, sasvim je normalno da dolazi do pojačane obrade informacija, ljudi i događaja u mozgu.

Potpuno skoncentrisani, odrađujete svoje poslove na vreme, ne shvatajući da ste nesvesno opterećeni.

Tada se može dogoditi da odete na spavanje i iznova proživljavate celokupni dan, koji je, iako toga niste svesni, ipak ostavio veliki utisak na vas.

Sanjati događaje koji su se uživo dogodili uglavnom nemaju duboko značenje, već govore o tome da je potrebno da nađete vremena i za odmor.

Kada snovi postaju oruđa rešavanja problema?

Neretko se dešava da osobe koje su pod konstantnim stresom, pa čak i depresijom, pate od poremećaja spavanja. To se posebno odnosi na nesanicu, pa čak i košmarne snove, koji umeju da budu itekako neprijatni.

Međutim, ponekad kroz snove proživljavamo određene događaje ili predmete koji su nam daleko, pa svako naše angažovanje da nešto pozitivno uradimo nailazi na prepreke ili poteškoće. Uglavnom ovakvi snovi predstavljaju načine na koje se suočavamo sa svojim emocionalnim problemima.

Ovi snovi jesu „teški“ za sanjanje, ali znajte da vam tada mozak pomaže da se oslobodite onoga što vas tišti.

Obratite pažnju na detalje dok sanjate – na primer šta znači sanjati sigurnosna vrata?

Snovi nam mogu ukazati na određene specifičnosti, a ponekad su toliko realni i živopisni, da se sećate svakog detalja kada se probudite. Tada obično potražimo značenje sna u sanovnicima ili ih tumačimo pomoću interneta.

Ukoliko ste sanjali sigurnosna vrata, tumačenje se može razlikovati u zavisnosti od toga da li su vrata velika ili mala, koje su boje, da li su nova ili oštećena, zaključana ili otključana, da li ste ih samo videli ili prošli kroz njih itd.

Postoje mnoge varijacije u snovima, nekad one nisu ni sasvim logične, ali za najpravilnije značenje pokušajte da se setite što više detalja.

Neke osobe zapisuju svoje karakteristične snove, jer oni mogu da pomognu u predviđanju određenih predstojećih događaja.

Telemach BH: Konkurencijsko vijeće odbija da sprovede odluku najviše sudske instance u BiH

Konkurencijsko vijeće je protivzakonito odobrilo stvaranje monopola Telekomu Srbija u entitetu Republika Srpska akvizicijom svih većih operatera u ovom bh. entitetu, odbijajući zahtjev Telemacha...

Top igrice za android

Google Play store je mjesto na kojem možete pronaći hiljade i hiljade aplikacija, a većina tih aplikacija su video igrice. Međutim kako u tom...

Zabava za djecu kod kuće 8 igrica!

Iskoristimo vrijeme koje provodimo kod kuće s našim najmanjima i zabavimo se kroz 8 igrica za zabavu djece kod kuće. Iskoristimo vrijeme koje provodimo kod...

Novi dječiji TV kanal IDJKids počinje sa emitovanjem

Telemach BH kompanija danas je predstavila IDJKids, novi dječiji TV kanal. Pilići, Slonići, Vesela Farma, Lola i Mila i mnogi drugi omiljeni junaci sa...