Kako sa djetetom u pubertetu

Pubertet je veoma opasna i stresna faza kako za dijete tako i za same roditelje.

Mnogo toga djeca otkrivaju i polako sazrijevaju, njihov način razmišljanja se mijenja i način na koji posmatraju okolinu, a i same roditelje. Stoga se roditelji pitaju kako sa djetetom u pubertetu. Naime veoma kompleksno pitanje koje nema jednostavan odgovor potrebno je samo da se prilagodite djetetu i da budete spremni na sve.

Pubertet je vrijeme kada dijete saznaje mnoge nove stvari kako o sebi i svom tijelu tako i o okolini i nije čudno u ovom periodu djece dolaze u konstante sukobe sa roditeljima i da se svađaju. Ipak pubertet je prolazan i uz par jednostavnih trikova možete ovaj period preživjeti veoma lako.

Treba vam debela koža

Vrlo je važno da ne doživljavate neverbalne sukobe ili napade lično. U pubertetu djeca često izazivaju nisu realna i jednostavno žele da se na neki način sukobe. Tada možda izgovore stvari koje vas na kraju mogu povrijediti, ali znajte da djeca ne žele zaista povrijediti vas nego samo žele vašu pažnju.

To naravno ne znači da trebate prihvatiti ove uvrede i napade i samo ih ignorisati. Potrebno je da edukujete dijete da ružne riječi koje izgovara nisu poželjne i da s tim riječima neće ništa postići.

Neuredna soba, loše ocjene i razne druge teme su veoma česte kada se govori o tinejdžerima međutim morate sebi postaviti pitanje da li se vrijedi oko svega toga svađati?

Pubertet znači odgovornost

Pubertet ne donosi samo više slobode nego više i odgovornosti. Naime o odgovornosti dijete uči samo ako mu roditelji daju mogućnost da je nauči. Dakle, to znači da djetetu trebate zadati određene zadatke i probleme koje mora riješiti ali mu u isto vrijeme biti podrška i uvijek biti tu za njega. Povjerite mu zadatak, motivišite ga da pronađe vlastito rješenje i pohvalite ga kada uspije u tome.

kako sa djetetom u pubertetu
Kako sa djetetom u pubertetu

Sloboda i nezavisnost tinejdžera pojedinim roditeljima može stvoriti osjećaj nelagode. Djeca sve manje pričaju svojim roditeljima šta im se dogodilo zatvorit će vrata od svoje sobe i to je to. Dok s druge strane roditelji bi voljeli da se s njima komunicira i da im se djeca povjere. U pubertetu je to veoma komplikovano i potrebno je da postignete više manjih koraka kako bi vam se dijete otvorilo.

Pokušajte da gledate situaciju kroz oči djeteta

Ogromne promjene hormona koje se zbivaju u tijelu djeteta za vrijeme puberteta čine tinejdžere mišićavima, nesređenima, nelogičnima. Puno je pitanja koja tinejdžer treba sam sebi da odgovori i to zasigurno izaziva i sam osjećaj straha. Pokušajte da se prisjetite vlastitog puberteta, što vas je mučilo i plašilo možda ćete tada bolje razumjeti vaše dijete. Pubertet je nešto sasvim novo i vi vašem djetetu trebate biti prijatelj vi ste to prošli vi mu možete dati odgovore koje vaše dijete silno traži potrebno je samo da pronađete najbolji pristup.

kako sa djetetom u pubertetu
Kako sa djetetom u pubertetu

Budite otvoreni prema vašem djetetu i uvijek budite spremni za razgovor. Opet ponavljamo sjetite se kako je vama bilo i kako ste se vi ponašali dok ste bili u pubertetu.

Pubertet prolazi

U najgorim trenutcima utješit će vas može činjenica da pubertet prolazi. Svađe, suze i odbijanje će prestati, besane noći zbog izlazak će također prestati i odnos će se ponovo vratiti u normalu. Samo je potrebno da u ovom razdoblju budete što otvoreniji prema vašoj djeci i da ih saslušate. Za mnoge situacije koje su vam sada problem u budućnosti ćete govoriti kako su one smiješne i kako ćete se i vi i vaše dijete smijati tim situacijama. Pubertet je jednostavno dio života i on je neizbježan za bilo kojeg roditelja samo je razlika koji će se roditelj prilagoditi i spremiti na malu promjenu, a koji će ostati tvrdoglavi i neće ostati otvoreni za nove ideje.

Zašto su igrice štetne: 6 razloga

Većina ljudi smatra da igranje video igrica uzrokuje mnoge mentalne i fizičke probleme, ali zašto su igrice štetne Neki kažu da je u našoj ljudskoj...

Odgoj djece: 5 znakova koji govore da ste strog roditelj

Odgajanje je veoma zahtjevan posao koji zna nekada i biti veoma naporan. Sigurni smo da se svi roditelji  s vremena na vrijeme pitaju da...

(VIDEO) Broj konflikata u srednjim školama u SBK sveden na minimum

Zdravo okruženje je osnova da bi odgojno-obrazovna ustanova dala pozitivne rezultate. Mišljenje je ovo na kojem se gradi i razvija sektor obrazovanja u Srednjobosanskom...

Provjerite 3 razloga zašto je tablet odličan i svestran poklon!

Potraga za savršenim poklonom ponekad može biti uistinu zahtjevan zadatak. Ako želite oduševiti poklonom koji je svestran, praktičan i moderan, tablet je odlična ideja...