back to top

Očni pritisak – uzroci i simptomi

Jedna od sve učestaliji bolesti oka je očni pritisak ili hipertenzija oka.

Kako bi održali zdravlje očiju potrebno je da idemo na redovite preglede oftamologu. U većini slučajeva, redovni pregledi uspiju na vrijeme otkriti i spriječiti dalji nastanak i širenje bolesti oka, poput katrakte, očnog pritiska.

Očna vodica koja se nalazi s prednje strane oka osigurava hranjive materije za oko i filtira otpad. Ravnoteža idmeđu količnine proizvedene tečnosti i drenaže oka kontrolište nivo očnog pritiska.

Kada su u pitanju očni pritisak simptomi šanse da ga sami otkrijete su vrlo male. Bol i crvenilo su vrlo rijetki simptomi koji ukazuju na očni pritisak. Stoga, redovni pregledi kod oftamologa otkrit će na vrijeme povišen očni pritisak.

Ukoliko je u vašoj porodici zastupljen očni pritisak ona je važno da budete spremni da ćete se i vi susresti s njim. Opet ponavljamo da su u ovom slučaju najbitnije redovne kontrole koje vam mogu spasiti zdravlje oka.

U slučaju da imate povišeni očni pritisak to znači da ćete morati promijeniti određene životne navike. Poput učestalijim umjerenim treninzima koji mogu pozitivno utjecati ne samo na vaše zdravlje oka, nego i cjelokupnog tijela.

Pod umjrenenim treningom podrazumijevaju se šetnja, brzo hodanje, vožnja bickilom, plivanje. Možete se i upisati na neke druge tečajeve sporta ili krenuti u teretanu. No, važno je da aktivnost bude u granicama normale.

Svakako prije vašeg odabira aktivnosti porazgovarajte sa vašim ljekarom.

ocni pritisak

Što zdravija prehrana regulisat će očni pritisak

Kada su u pitanju promjene životnih navika ono što ćete sigurno morati korigovati jeste prehrana. Kada imate povišeni očni pritisak morate unositi što raznovrsniju i zdraviju hranu.

Hranu koju je potrebnu izbjegavati:

  • Namirnice i pića koja su bogata rafinisanim šećerima
  • Hrana bogata skrobom
  • Hrana bogata ugljenim hidratima

Poželjan je redovan unos hranom bogatom vitaminima C,A i E kao i masnim kiselinama i minerlaima. Sve navedeno pozitivno utječe na regulisanje očnog pritiska i očuvanja očnog živca.

U slučaju da nemate vremena birati hranu koja je bogata navedenim vitaminima i mineralima preporučujemo da kupite suplemente koji će jednako djelovati kao i namirnice bogate određenim hranjivim materijama.

Za sve uvijek postoji riješenje, posebno kada je u pitanju zdrava ishrana. Redvno konzumiranje povrća i voća, kao i suplemenata ojačati će vaše narušeno zdravlje oka. Također, poput treninga, zdrava prehrana će pozitivno djelovati i na cjelokupno zdravlje organizma.

U 21. stoljeću kada većina nas vodi užurbane života važno je da očuvamo naše zdrvlje uz pomoć domaćih i svježih namirnica.

Normalni očni pritisak

Normalna vrijednost očnog pritiska je između 10 do 21 mm Hg. Sve što je iznad 21 mm Hg smatra se visokim očnim pritiskom.

Kada se uspostavlja dijagnoza visokog očnog pritiska onda treba pritisak biti viši od 21 mm Hg na oba oka dva mjerenja zaredom.

Kada pritisak tečnosti očne vodice postane veći onda dolazi do pojave povišenog očnog pritiska kojeg je moguće kontrolisati.

Važno je slušati savjete ljekara i pridržavati se svih njegovih uputa kako ovo stanje ne biste pogoršali.

očni pritisak

Uzroci povišenog očnog pritiska

Već smo ranije rekli da povišen pritisak može biti nasljedan, ali ne u svim slučajevima. Također, on je često uzrok nekih drugih bolesti poput glaukoma.

Ne postoji tačno uspostavljena činjenica da visok očni prisitsak uzrokuje glaukom ali također ne isključuje se ta opcija.

 Naglašavamo da postoje slučajevi gdje su pojedini ljekovi uzrokovali visok pritisak oka. Ukoliko ste imali povredu oka moguće je da ćete razviti povišeni pritisak.

Nekada će se to desiti odmah, a nekada tek nakon nekoliko mjeseci povrede.

Stres može biti jedan od uzroka povišenog pristiska ali i jedan od faktora koji loše utiču na oko koje ima povišen pritisak.

Svaki navedeni uzrok očnog pritiska potvrđuje juednu stavku – redovni pregledi i rano otkrivanje sačuvat će vam zdravlje.

PALČIĆ – priče za djecu

PALČIĆ - priče za djecu PALČIĆ - priče za djecu. Jedne večeri siromašni šumar povjeri se svojoj ženi da će sutradan morati da ostavi njihovu sedmoricu...

10 Idealnih poklona za dvogodišnjaka

10 Idealnih poklona za dvogodišnjaka je lista koju smo teško napravili u redakciji TNT Kids TV. Prve igračke odnosno poklone koje želite da kupite djetetu...

Najbolji filmovi za djecu: 5 filmova koje morate gledati sa svojim školarcima

Najbolji filmovi za djecu: 5 filmova koje morate gledati sa svojim školarcima Večernji izlazak ili kućno druženje vikendom? Kućno druženje je svakako bolja opcija jer...

United Grupa: Vučić ne govori istinu, ponudili smo 35 miliona eura

Aleksandru Vučiću, koji se jučer razotkrio kao glavni strateg kompanije Telekom Srbija i kao neko ko je učestvovao u pregovorima oko kupovine prava za...