back to top

Kako da dijete zavoli matematiku

Mnoga djeca jednostavno ne vole matematiku, bez obzira koliko dobar bio profesor ili koliko god se posvetio, djeca imaju strah prema ovom predmetu. Naravno nisu sva djeca ista ali većina je u ovoj grupi koju navodimo.

Kako da dijete zavoli matematiku sigurno je pitanje koje je sebi svaki roditelj postavio. U želji da pomognemo roditeljima, ali i djeci odlučili smo da napišemo današnji tekst te da predstavimo par savjeta koji će vam sigurno biti od koristi.

Ohrabrite dijete i pomazite im da budu konstantni

Nastavnici će često zaboraviti ljudsku stranu djeteta. Oni su previše fokusirani na gradivo da bi razmislili o emocijama djeteta. Stoga ste vi tu da vaše dijete ohrabrite u kući da razgovarate s djetetom i da mu date samopouzdanja.

Pohvalite dijete za svaki uspješno odrađeni matematički zadatak. Ovo će biti idealan temelj preko kojeg će dijete malo po malo skupljati samopouzdanje i biti hrabriji u rješavanju težih zadataka.

Pored samopouzdanja vaše dijete mora konstantno učiti i raditi. Gradivo iz matematike ima specifičan kontinuitet. Za razliku od geografije ili biologije, pređeno gradivo iz matematike ne smije se zaboraviti, već nadograđivati.

kako da dijete zavoli matematiku

Pratite domaće zadatke koje vaše dijete prolazi iz ovog predmeta, jer jedan propust u savladavanju zadatka može dovesti do potpunog nerazumijevanja budućeg gradiva. Ako dijete nema poteškoća, nemojte se miješati, ali ipak potrudite se da znate koje lekcije su aktuelne, te koje su sljedeće. Ako primijetite problem u savladavanju nekog zadatka, pomozite djetetu da ga riješi,  nemojte ga vi rješavati za dijete.

Par tehnika jednostavnih i korisnih tehnika

Novac je uvijek bio dobra tehnika kod razumijevanja. Otiđite zajedno u prodavnicu. Izračunajte koliko ste potrošili, uporedite to s nekim drugim troškom. Razgovarajte o sniženim cijenama i neka dijete pokuša izračunati koja je nova cijena na osnovu procenta sniženja. Neka izračuna i koliko ćete uštedjeti na taj način. Pored toga što će se dijete zabaviti ovo je idealan način da se upozna i s pojmom razlomaka.

Gledanje na sat je također dobra tehnika učenja matematike. Naučite dijete da čita vrijeme na satu. Koristite digitalne i analogne satove, te razgovarajte o satima, minutama i sekundama.

Stupite u kontakt s nastavnicima

Ukoliko primijetite bilo kakvu poteškoću u savladavanju gradiva, obratite se nastavnicima. Na taj način i vi i nastavnik možete saznati korisne informacije koje će pomoći djetetu da savlada prepreku. Roditelji ovdje igraju izuzetno važnu ulogu, stoga posjetite školu.

Vi ste ti koji moraju stati iza djeteta, iako je na profesoru da nauči dijete određeni predmet na vama je uvijek da pomognete djetetu ako ima problema. U ovom slučaju ako je problem profesor porazgovarajte i utvrdite da li je problem u djetetu ili je problem u profesoru.

Razgovor s djetetom o matematici

Pokušajte potaknuti dijete da razgovara o određenom matematičkom zadatku s kojim ima poteškoće. Pomozite mu tako što ćete strukturirati razgovor i postavljati pitanja koja će, korak po korak, dovesti do rješenja. Razgovor o problemu bez obzira da li je on matematičke prirode ili ne uvijek je najbolje rješenje. Možda vaše dijete ima problem s jednostavnom radnjom, ali ga je previše stid da to kaže, topla riječ roditelja uvijek će mu pomoći da se izrazi.

kako da dijete zavoli matematiku

Kroz razgovor pokušajte dijete navesti da zajedno igrate matematičke igrice. Nemojte zanemarivati tehnologiju i ono što nam je ona sve pružila. Internet je fantastično mjesto za vježbu kroz igru.

Umjesto utrka automobilima ili destruktivnim igricama, navedite dijete da zaroni u svijet edukativnih kompjuterskih programa i igrica. Pored sati i sati zabave ove igrice će mu sigurno pomoći da savlada određene matematičke probleme.

Kao što vidite mnogo je tehnika kojim možete pomoći djetetu da se bolje snađe u kompleksnom svijetu matematike, samo je potrebno malo kreativnost i volje. Nemojte ovo gledati kao nešto dosadno nego gledajte kao priliku da se zbližite i povežete s djetetom, a da mu pri tome i  pomognete. 

Jedinstveni softver donosi proizvođačima ogromne uštede u svim procesima od narudžbe do isporuke

Ukoliko žele biti konkurentni na tržištu, ozbiljni proizvođači iz bilo kojeg sektora danas su primorani da se uhvate u koštac s digitalizacijom. Većina proizvođača...

Dani čokolade u Bingu

U toku su dani čokolade u Bingu Dragi slatkoljupci, najslađe trenutke upotpunite uz slatko zadovoljstvo i dane čokolade u Bingu. Posjetite Bingo trgovine u periodu...

Kako igrice utiču na mozak djeteta

Industrija video igara je danas jedna od najprofitabilnijih u svijetu. Svake godine velike kompanije izbace nekoliko velikih naslova koji zadive cijeli svijet. Stoga je normalno...

Kako izabrati rođendanske poklone za djecu prema njihovoj dobi?

Obišli ste sve trgovine dječje opreme i igračka, ali ne možete pronaći odgovarajuće poklone za dijete? Onda se nalazite na pravom mjestu i čitate tekst...