Kako Da Dijete Zavoli Školu

Contents

Svi smo se našli u situaciji kada bi najradije nastavili ležati u svom toplom krevetu nego ići u školu. Jednostavno škola je mjesto koju mnoga djeca ne vole gotovo kada su još mlada i kada prave korak iz vrtića u školu.

Mnogi roditelji se pitaju kako da dijete zavoli školu i da ne pravi problem od svakog odlaska u školu. Šta bi sve roditelji trebali raditi tema je današnjeg teksta, nadamo se da ćete primjenom današnjih savjeta navesti vaše dijete da zavoli školu i poveća želju za znanjem.

Odgajanje djeteta u današnjem društvu

Moderan način života, konstantan napredak tehnologije, sve veća modernizacija škola i školskog sistema, te generalno ubrzan način života doveli su do toga da se promijene osnovni načini odgoja djece. Samim tim što su se osnovni načini odgoja promijenili, promijenio se i način na koji pripremamo djecu za školu.

kako da dijete zavoli školu

Sve se manje razgovara s djetetom, samo se gubi vrijeme i kada dijete treba da napusti vrtić nastaju problemi.

Prije svega morate shvatiti da je razgovor glavno oružje koje će vam pomoći da pripremite vaše dijete za školu. Morate mu pojasniti da je škola nešto normalno i da sva djeca idu u školu, ispričajte mu par anegdota o vašem prvom danu i pružite vašem djetetu podršku. Nemojte ga ostavljati na cjedilu i pustiti da prvi dan dobije previše informacija za kratko vrijeme.

Savjeti kako da dijete zavoli školu

Osnovno pravilo koje morate pratiti jeste da vaša kuća mora mjesto učenja. Oslobodite jedna dio kuće i posvetite ga vašem djetetu kako bi ono bilo sigurno da će tu imati mir za učenje. Također budite spremni da pomognete, sjetite se vi ste stariji i iskusniji. Morate pomoći vašem djetetu i objasniti mu neke osnovne stvari kako bi bolje upijalo znanje.

kako da dijete zavoli školu

Obavezno ga hvalite i ohrabrujte kada god imate priliku. Konstantna pohvala će motivisati dijete da u budućnosti uči još bolje, a to može jedino ako je sretno i ako voli školu.

Naglasite vrijednost rada i dostignuća. Istaknite prednosti izrade domaće zadaće prije igre, međutim ne prisiljavajte ga, baš svaki put. Dozvolite djetetu pravo na odluke oko rasporeda vremena.

Zainterestujte vaše dijete za školu

Trudite se da što češće pitate dijete šta ga zanima od predmeta i zamolite ga vam čita o toj temi. Razgovarajte o knjigama koje ste pročitali i pokušajte da navedete vaše dijete da više čita. Djeci veoma mnogo znači, kada im roditelji svakodnevno čitaju prije spavanja. Ovaj mali ritual, doprinosi emocionalnoj vezi djeteta i roditelja, te kod djece razvija ljubav prema čitanju.

kako da dijete zavoli školu

Kada su djeca malo starija ovu tehniku možete promijeniti ali samo zamijenite uloge, neka dijete vama čita. Na ovaj način dijete će s mnogo entuzijazma čitati nešto što i njega zanima i trudit će se što je bolje moguće da vam temu približi kako bi i vaš zanimalo.

Pored samog poticanja djeteta da uči povezujete se na jednom dubljem nivou.

Držite se rasporeda

Pratite raspored koji ste sami postavili i nemojte dozvoliti velika odstupanja. Pod ovim podrazumijevamo svakodnevne zadatke kao što su pospremanje sobe ili zajednički obrok, odlazak na spavanje u određeno vrijeme.

Tako što dijete prati raspored lakše će mu se biti prilagoditi školskom rasporedu i neće mu toliko smetati.

Kada se dijete vrati iz škole nemojte ga bombardovati pitanjima nego uz porodični ručak dopustite djetetu da započne razgovor. Vjerujemo da će dijete uz par minuta mira i uz toplu supu samo početi pričati kako mu je bilo da li je dobio pozitivnu ocjenu, upoznao prijatelja ili nešto slično.

Aktivno gradite dobar odnos sa školom. Kod djece s visokim postignućima, roditelji redovno idu na informacije i roditeljske sastanke. Ostvarite i održavajte dobru komunikaciju s djetetovim razrednikom. Ponekad ćete možda čuti i neke stvari koje ne biste voljeli, pokušajte ih shvatiti dobronamjerno jer i nastavnik želi najbolje za svako dijete i želi da su djeca što mirnija i uspješnija.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Počela je nova vikend akcija u Bingo trgovinama

Nova vikend akcija je počela, a posebna sniženja i popusti vas čekaju u Bingo trgovinama. Potražite omiljene proizvode po odličnim cijenama od 21. do 24....

Stigao je EON Connect – Telemach predstavlja inovaciju u sigurnosti Interneta

Kompanija Telemach BH danas je predstavila EON Connect novu inovativnu uslugukoja omogućava potpunu kontrolu i upravljanje kućnim internetom. Ovu aplikaciju koja postaje saveznik djeci,...

Telemach dodijelio vrijednu donaciju Domu penzionera u Tuzli

Predstavnici kompanije Telmach su za svoj deseti rođendan brojnim poklonima obradovali korisnike Doma penzionera u Tuzli Na ovaj način su podsjetili da su pripadnici...

Telemach BH najpoželjniji poslodavac u ICT sektoru za 2020. godinu

Prema glasovima posjetilaca MojPosao.ba portala kompanija Telemach BH izabrana je za jednog od najpoželjnijih poslodavaca u Bosni i Hercegovini za 2020. Godinu. Izbor „Najpoželjniji poslodavac“...