10 razloga zašto roditelji ne reaguju na loše ponašanje djece

Posao roditelja je jedan od najtežih ako ne i najteži posao na cijelome svijetu. Vi pripremate ljudsko biće za ostatak njegovog života stoga je odgoj krucijalan.

Međutim roditelji ponekad zakažu. 10 razloga zašto roditelji ne reaguju na loše ponašanje djece bi vam trebali pomoći da više razgovarate i da bolje odgojite vaše dijete. Naravno potrebno je ponekad popustiti djetetu, ali to popuštanje treba ograničiti. Konstanto ponašanje može dovesti do toga da dijete koristi vašu dobrotu i namjerno se loše ponaša jer zna da ga nećete kazniti. Kao u svemu u životu tako i u odgoju potrebno je da nađete pravilan balans

Vaše dijete je pod stresom

Djeca su ponekad pod stresom jer dožive nešto loše, na primjer zlostavljanje u školi. Teško nam se nositi s tim jer niko ne želi da njegovo dijete pati. Međutim to nije izgovor za loše ponašanje. U stvari, djeci koja su pod stresom disciplina će koristiti više od toga da ih prepustite samima sebi. Pokažite djetetu da ga možete zaštititi postavljanjem ograničenja.

Nije to željelo napraviti

Dijete ne bi trebalo odgovarati ako slučajno prolije čašu soka, ali bi trebalo pomoći u čišćenju prolivenog. Ako samo prokomentarišete “ne moraš to dirati, bilo je slučajno, mama će počistiti”, dajete previše slobodnog prostora i ne mogu prihvatiti odgovornost za svoje ponašanje.

Niste proveli previše vremena s njima

Niste imali puno vremena za provesti sa svojim djetetom zbog mnogih obaveza, pa onda ne želite da to vrijeme bude ispunjeno zabranama i ograničenjima. Ipak budete li dopuštali djetetu da se u toku tog vremena ponaša kako hoće, niko od vas se na kraju neće osjećati dobro. Bez obzira na količinu vremena, postavite granice i vidjet ćete kako kvaliteta nadjačava kvantitetu.

Već ste jučer bili strogi prema djetetu

10 razloga zašto roditelji ne reaguju na loše ponašanje djece

Čini vam se da stalno prigovarate, baš jučer ste imali svađu s djetetom, možda da mu danas progledate kroz prste? To nikako nije dobra ideja, jer ako niste dosljedni, dijete ostaje zbunjeno vašim uputama: kako je jučer zbog nečega bilo kažnjeno, a danas to isto prolazi nekažnjeno?

Djeca su djeca

Normalno je da djeca budu nestašna, da rade ovo ili ono. Jer djeca su ipak djeca! Međutim neka ponašanja ne treba opravdavati jer neka pravila ne treba prekršiti. Tako djecu učiti kako da postanu odgovorniji odrasli ljudi.

Ne želite uzrujati dijete

Dijete se jednostavno predobro zabavlja i ako ga sad krenete opominjati, to bi ga moglo izbaciti iz takta i uznemiriti. Kao i u prethodnim dijelovima teksta sa ovakvim ponašanjem možete samo učiniti više štete nego dobra.

Preumorni ste za prigovaranje

Osjećate se da nemate više snage prigovarati. Ipak, koliko god se činilo nebitnim nije, smognite snage koliko god je potrebno da biste ostali dosljedni u svojoj disciplini. Jer dodatno vrijeme danas, značit će manje posla za mjesec dana.

Dijete vas i tako neće poslušati

Roditelji koji nemaju samopouzdanja boje se da će ih dijete još manje slušati ako mu oduzmu određene povlastice. Budete li zbog toga izbjegavali disciplinirati dijete, posljedice će biti još i gore. Najbitnije je steći povjerenje u svoje roditeljske vještine.

Dijete će misliti da ste zli

Jedna od najvećih roditeljskih zabluda je da će vas dijete “mrziti” ako mu nešto zabranite ili oduzmete. Istina je da se dijete samo kratko ljuti na vas kada mu oduzmete neku povlasticu. Na duge staze, pomažete mu da uči i shvaća te niti jedno dijete zbog toga ne misli da je njegov roditelj zao.

Ne želite uvijek biti negativac

10 razloga zašto roditelji ne reaguju na loše ponašanje djece

Ako imate partnera koji uvijek dopusti djetetu da se izvuče s kakvim god ponašanjem vjerovatno je da ste vi negativac u porodici. U ovom slučaju najvažnije je naučiti disciplinirati zajedno s partnerom.

Nadamo se da smo vam otvorili oči i da ćete više vremena provoditi u učenju djeteta pravilnom ponašanju.

Pandemija više utjecala na djevojčice nego na dječake

Pandemija izazvana korona virusom dovela je do pojave lockdowna i samim tim odvajanja od prijatelja što pogotovo pogodilo djecu. Zanimljiv podatak koji je isplivao zbog...

Telemach Fondacija: Danas počinju Job Lab radionice za 500 mladih u BiH

Telemach fondacija u partnerstvu sa Inkubatorom društvenih inovacija “MUNJA” danas starta sa realizacijom novog ciklusa JOB LAB radionica, ovaj put u online formatu namijenjene...

Projekat „Kilometri za dječije osmijehe“ podržala Telemach fondacija

Fondacija Telemach u saradnji sa Udruženjem "Dečki u plavom", neformalnom grupom "Dobrotvorno trčanje" te Pomozi.ba organizuju sportsko-humanitarnu akciju pod nazivom „Kilometri za dječije osmijehe“....

Da li su inteligentnija djeca ujedno i perfekcionisti

Često kada se govori o inteligentnoj djeci onda smatramo da su to djeca koja su uredna, pedantna, kulturna ili prilikom posla rade sve kako...