back to top

10 razloga zašto mame potajno jedva čekaju početak školske godine

Još jedna školska godina je počela, te pojedina djeca s osmjehom se vraćaju u školske klube dok druga se još uvijek nisu pomirila s činjenicom da je raspustu došao kraj. Međutim za mame znamo da se one sigurno raduju, a evo i zašto.

Danas vam donosimo 10 razloga zašto mame potajno jedva čekaju početak školske godine. Kada su praznici pred nama, kada roditelji pomisle na more, sunce i odlazak na neko putovanje sa svojom djecom osmjeh im je sigurno na licu. Ipak kada tom putovanju dođe kraj što se tiče mnogih roditelja školska godina može početi.

Koji su to tačno razlozi zašto roditelji, a pogotovo mame ne mogu dočekati početak nove školske godine donosimo u današnjem tekstu.

Tišina

Kada djeca krenu u školu, kuća napokon prestane biti bojno polje i trkača staza. Napokon opet čujete svoje misli, a čak možete i nekoga nazvati na telefon ili čak pogledati vijesti.

Spavanje

Ako ste možda zbog zdravstvenog stanja, trudnoće ili nečeg trećeg preko dana znali prileći, školski praznici su vam to sigurno oduzeli. Ipak, početak septembar je na vidiku pa ćete moći i “ubiti oko po dana” te napuniti baterije za vrijeme poslije škole.

Manje troškova

Osim odlaska na ljetovanje, najtoplije godišnje doba nosi i neke druge troškove. Kako biste svakodnevno zabavili djecu ponekad ne trebate  ali ponekad i trebate duboko zagrepsti po novčaniku. Odlasci na bazene, kupovina sladoleda ili noćni odlasci u grad. Naravno sve košta, a ne možete da cijelo ljeto provedete u kući.

Psihički mir

Buka, svađe, trčanje, stalno razmišljanje što ćete skuhati i kamo ćete ih odvesti, kako ih razdvojiti a kako ih zabaviti. Kuću ste zapostavili, sebe ste zapostavili, sve je posvećeno njima i njihovim životima. S početkom školske godine napokon ćete povratiti svoj psihički mir.

10 razloga zašto mame potajno jedva čekaju početak školske godine

Raniji odlazak na spavanje

Dani su dugi, a noći uvijek prekratke. Prosječna ljetna noć postane ugodna od 23 sata. U grad se izlazi možda tek od 19 sati, što znači da će se i vrijeme za spavanje uveliko pomjeriti. Mnoga djeca u školskoj godini idu na spavanje od 21 do 22 sata, međutim za vrijeme ljeta svi roditelji popuste i dozvole svojoj djeci da duže ostanu budni.

Tako da se vrijeme spavanja pomjeri za par sati što naravno znači da ni vi ne možete ranije zaspati ili barem nemate par sati mira dok ne odete spavati jer su djeca još uvijek budna.

Povratak prijatelja

Ako mislite da prijatelji vašeg djeteta ne utiču na vas grdno se varate. Kada se vaše dijete druži svakodnevno sa svojim prijateljima ono je opuštenije i bolje je raspoloženo. Ljeto znači da ti prijatelji idu svojim bakama ili možda idu na neko dalje putovanje. To znači da vaše dijete te prijatelje neće duže vremena vidjeti, a to nikako nije dobro.

Ipak povratak škole znači povratak i prijatelja što znači da će vaše dijete biti veselije i opuštenije.

Manje gužve u kući

Vrlo brzo ćete shvatiti koliko prostora ćete dobiti kada vaše dijete krene ponovo u školu. Samo gledajte na kupatilo kao primarni primjer. Nema više gužvi, niko ne pere ruke, ne vrši nuždu. Ona je prazna i vaša da je koristite, niko vam neće kucati i ometati vas. Imate svoj mir, a tako je i za ostale dijelove kuće.

Manje svađa

Ako imate dvoje ili više djece to znači da će za vrijeme ljeta više vremena provoditi zajedno, to dovodi do zasićenja i naravno čestih svađa. Kada se oni vrate u školske klupe fizički su razdvojeni što je naravno bolje za vas. Manje prepirki i svađa sigurno će vam dobro doći.

10 razloga zašto mame potajno jedva čekaju početak školske godine

Bolja struktura

Mnogi roditelji funkcionišu tako da imaju jasan i precizan plan za svaki dan. Ljeto i ljetni raspust ovo sve pokvari jer sa sobom nosi mnogo kaosa i spontanosti. Za sve roditelje koji žive ovim stilom života dolazi periodu  kojem će sigurno uživati.

Jedete šta želite

Sigurno ste neke loše prehrambene navike prestali da radite kako ih vaša djeca ne bi usvojila. Svim restrikcijama došao je kraj i dok je vaše dijete u školi možete da jedete šta želite i kad želite.

Uradi sam: Najzanimljiviji projekti za djecu

Uradi sam: Najzanimljiviji projekti za djecu Youtube, Pinterest, Instagram i ostale društvene mreže vam zaista mogu poslužiti kao nepresušan izvor ideja kada je u pitanju...

Evo ko je dobitnik 2. nagrade TNT KIDS nagradne igre

Nakon nevjerovatne borbe na Facebooku, izvukli smo dobitnika TNT KIDS nagradne igre! Nakon nevjerovatne borbe na Facebooku, izvukli smo dobitnika TNT KIDS nagradne igre! TNT nagrađuje...

7 crtanih filmova koje možete gledati sa djecom za novogodišnju noć

7 crtanih filmova koje možete gledati sa djecom za novogodišnju noć Nije sramota priznati da smo svi mi bez obzira na naše godine još uvijek...

Kako Da Dijete Zavoli Školu

Svi smo se našli u situaciji kada bi najradije nastavili ležati u svom toplom krevetu nego ići u školu. Jednostavno škola je mjesto koju...