back to top

Kako vaspitati dijete od 10. godina

Svi roditelji žele da budu najbolji i da najbolje odgoje svoje dijete. Svi žele priuštiti svom djetetu najbolje i da imaju najbolji odnos s djetetom.

Kada je dijete malo onda je možda i lakše međutim šta kada počne stariti, kako vaspitati dijete od 10. godina. Svako dijete je individua i svaki odnos između roditelja i djeteta različit pa vrlo često nema smisla da se slijepo držimo univerzalnih savjeta. Ipak postoje određena pravila koja su korisna svim roditeljima i koja im mogu olakšati odgoj djeteta, a samim tim će ih i zbližiti s djetetom.

Ne udarajte dijete

Prva i osnovna stvar koju morate shvatiti prilikom odgoja vašeg djeteta je taj da fizičko nasilje nije odgovor. Svi mi ponekad dođemo u situaciju kada smo nanervirani i kada poželimo da uradimo nekoga, bez obzira koliko jak udarac, udarac je ipak udarac. Vaše dijete nakon šamara ili udarca u drugi dio tijela neće magično početi da se ponaša pravilno. Možda će se ponašati u tom trenutku, ali s tim samo kreirate kontraefekta u budućnosti.

kako vaspitati dijete od 10. godina
Kako vaspitati dijete od 10. godina

Dijete može biti buntovnije i spremnije da vam se suprotstavi pa čak i ako se u budućnosti radi o nekoj sasvim nebitnoj stvari vaše dijete neće vas poslušati.

Poštujte dijete

Vaše dijete ma koliko malo ili veliko bilo ima svoju osobnost, interese i želje. Iako su djeca mlada ipak su to ljudska bića koja zahtijevaju odnos pun ljubavi i uvažavanja. To ne znači da mu morate ispunjavati svaki prohtjev, ali biste ga trebali pustiti da slobodno izrazi svoje želje , iako će neke od njih možda biti odbijene.

Nikako nemojte ismijavati vaše dijete i nemojte umanjivati njegove strahove, nikada ga ne vrijeđajte niti omalovažavajte. Mnogi roditelji misle da djeca zaboravljaju i da se neće sjetiti međutim ovakvi komentari se uvuku u podsvijest djece i ostaju tu cijeli život.

Igrajte se s djetetom

Ne morate se igrati satima znamo da svaki roditelj ima obaveza, ipak stručnjaci tvrde da je dovoljno pola sata dnevno ali da to mora biti vrijeme u kojem vas neće prekidati zvuk mobitela ili paralelno kuhanje ručka. Dakle, morate se posvetiti vašem djetetu i još jedna veoma bitna stvar je da morate biti u nivou djeteta. Nije poenta igre da ispravljate dijete i da ga konstantno popravljate, spustite se na nivo djeteta i pustite da vas dijete vodi.

Probudite vašu maštu i sigurni smo da ćete se i vi zabaviti.

Razgovarajte s djetetom

Zanimajte se za ono šta vaše dijete voli ili želi da radi. Razgovarajte s vašim djetetom o njegovim razmišljanjima, osjećajima i svakodnevici. Pričajte mu i vi o tome šta ste radili taj dan, šta volite a šta ne. Da bi dijete vas tretiralo kao pravog prijatelja kome može sve reći i povjeriti se morate i vi uraditi isto.

kako vaspitati dijete od 10. godina
Kako vaspitati dijete od 10. godina

Malo dijete učite verbalizaciji osjećaja kako bi kad odraste moglo tačno objasniti svoje osjećaje i način na koji da ih izrazi. Nije poenta da vam dijete priča, a vi da slušate morate komunicirati dopunjavati se i graditi prijateljski odnos.

Budite iskreni prema djetetu

Nisu samo roditelji ti koji mogu osjetiti kada ih neko mulja i kada im laže. Djeca također imaju tu sposobnost stoga je veoma važno da izbjegavate takav odnos i od samog početka budite iskreni prema vašem djetetu. Samo na ovaj način ćete osigurati sebi da u budućnosti dijete bude iskreno prema vama i da vam ne laže.

Uvijek mu govorite istinu o važnim događaji,a promjenama i slično ma koliko god pitanja bila škakljiva uvijek je bolje da dijete zna cijelu sliku nego da ono samostalno donosi pogrešne zaključke.

Budite podrška

Podrška i pohvala daju daleko bolje rezultate od kazne ili udaranja. Dokazano je da su djeca sklona ponavljati ono ponašanje za koje su nagrađena, čak i ako ta nagrada bude samo u obliku pohvale. Pokušajte izbjegavati kažnjavanje i pridavanje pažnje neželjenim oblicima ponašanja, već se u potpunosti fokusirajte na pozitivne stvari koje je dijete uradilo.

Dobro bi bilo da se na kraju dana prisjetite jedne dobre stvari koju je dijete taj dan napravilo bez obzira da li je to mala ili velika stvar. Bitno je samo da vaše dijete pohvalite jer samo uz pohvalu ono će dobiti motivaciju da i dalje nastavi raditi pozitivne stvari i tako dolazimo to uspješnog odgoja djeteta.

Total TV i Telemach nastavljaju sa donacijama u BiH

Servis Total TV-a doniran socijalno ugroženim porodicama u BiH koje imaju do 10 djece Telemach i Total TV, koji su u vlasništvu United Grupe, u...

Sve o 12 nedelji trudnoće

Trudnoća je veoma kompleksan proces, te često današnje majke ostaju u neznanju za mnoge aspekte trudnoće. Posebno intrigantna pitanja koje majke danas postavljaju su pitanja...

Roditelji zbog online nastave sve više cijene učitelje

Nakon par mjeseci potpunog lockdown - a kojeg smo imali roditelji su u novoj normali morali da zauzmu ulogu učitelja. Roditelji zbog online nastave...

Uradi sam: Najzanimljiviji projekti za djecu

Uradi sam: Najzanimljiviji projekti za djecu Youtube, Pinterest, Instagram i ostale društvene mreže vam zaista mogu poslužiti kao nepresušan izvor ideja kada je u pitanju...