Velenabavka Iz Kine

Kupovina na veliko iz Kine nije neka “naučna fantastika” niti nauka, ali nekoliko “glavnih” pitanja će spotaknuti ili prekinuti razmišljanje o vašem poslovanju na veliko.

Obično postoje dve opcije kada je upitanju Velenabavka iz Kine: kupovina zaliha i nova proizvodnja. Osnovna razlika je u mogućnosti prilagođavanja izgleda i funkcionalnosti robe.

Zalihe se odnose na proizvode dobavljača koji su već spremni za isporuku. Dakle roba je već označena i upakovana. Ovde je moguće promeniti pakovanje, obično za dodatnu novčanu naknadu.

Kod kupovine robe za koju se radi proizvodnja, moguće je privatno označavanje ili brendiranje robe. Dakle potpuno prilagođavanje vašim zahtevima. Aplikacija logotipa, natpisa Vaše kompanije, dodavanja fukncionalnosti robi i posebno pakovanje robe.

Kako bi trebali birati između njih? Gotov proizvod spreman za izvoz ili “Vaš brend” proizvod za koji ćete morati da čekate proizvodnju. U oba slučaju provera kvaliteta robe ili inspekcija nakon proizvodnje je nešto što biste trebali svakako da uradite.

Velenabavka Iz Kine
Velenabavka Iz Kine 1

Zapravo, jako bitan faktor kada želite da krenute sa pustolovinom zvanom „Nabavka na veliko iz Kine“, je vreme. Pored tranzitnog vremena, tj. potrebnog vremena za transport robe iz Kine, bitan faktor je i količina robe prilikom poručivanja.

Prilikom proizvodnje fabrike obično imaju MOQ zahteve, odnosno minimalnu količinu robe koja mora biti poručena. Rokovi proizvodnje zavise o količini robe koju kupujete.

Koliko je vremena potreno da roba stigne iz Kine?

  • Uzmimo da je za proizvodnju potrebno 30 dana
  • Priprema za izvoz robe iz Kine 7 dana
  • Transport od većih luka u Kini do luke Rijeka takođe 30 dana
  • Oslobađanje robe u luci, uvoz i otpremanje pošiljke do finalne destinacije 10 dana

Iz navedenog se vidi da je za nabavku na veliko i uvoz iz Kine potrebno oko 3 meseca!

Koji su rizici i problemi prilikom uvoza iz Kine?

Mnoge kompanije još ne rade uvoz iz Kine jer ne znaju kako funkcioniše čitav proces. Takođe tu su prisutni i rizici plaćanja robe, provere kvaliteta, sigurnog transporta, osiguranja robe i slično. U svemu što radite zapravo postoje rizici, ali ako smatrate da vredi kupovati na veliko iz Kine, trebate biti spremni na potencijalne probleme.

Velenabavka Iz Kine
Velenabavka Iz Kine 2

Ipak, nabavka se može bezbedno i bez problema uraditi uz dobru pripremu. Ovde posrednik ili agent za kupovinu u Kini može biti od jako velike pomoći.

Ukoliko niste pre radili uvoz i sami želite proći kroz čitav proces, moglo bi se reći da je to jedan hrabar i riskantan potez. Postoji mogućnost da naručite jedno, a dobijete nešto sasvim drugo. Manja količina, pogrešno označena roba, ili loše upakovana pošiljka su još neki od scenarija koji se mogu desiti.

U tom slučaju imate rizik  od ostećenja ili gubljenja robe pri transportu.

Mnogi kupci kupuju proizvode od različitih dobavljača, gde se dalje radi konsolidacija odnosno spajanje više porudžbenice i otpremanje kao jedna pošiljka.

Problem je u tome što su dobavljači obično daleko, što može stvoriti probleme. Roba može biti izgubljena, zbog nepravilne primopredaje od strane Vaših dobavljača.

Rešenja za konsolidaciju robe:

Imenovati treću stranu koja će biti odgovorna za lokalnu logistiku, zadržati dokaze o isporuci robe od strane dobavljača, organizovati skladištenje robe i blagovremeno pripremiti izvoznu dokumentaciju.

Putem Google-a možete i sami potražiti posrednike pri uvozu, dovoljno je da ukucate „agent za kupovinu u Kini“ ili „posrednik pri izvozu iz Kine“, ali mi ipak mi preporučujemo Partner in China. Agencija koja u svom repertoaru usluga između ostalog nudi i validaciju poslovanja dobavljača, proveru kvaliteta robe, prostor za skladištenje i konsolidaciju robe, i što je najbitnije – komunikaciju na vašem maternjem jeziku.

Uvoz robe se može zakomplikovati, koliko god pažljivo isplanirali svaki korak. Kako izbeći ili rešiti moguće probleme, dobiti dobru cenu i ponudu, uštedeti na vremenu a pri tome da ne brinete o kvalitetu robe?

Svi navedeni, ali i mnoštvo drugih problema koji se mogu javiti tokom uvoza možete izbeći uz saradnju sa pouzdanom agencijom za uvoz iz Kine. O procesu, potrebnom vremenu i koracima nabavke iz Kine, pročitajte više na ovom linku.

spot_img

Telemach BH i Telemach fondacija podržali rad lokalnih zajednica i dobrotvornih organizacija

Telemach BH i Telemach fondacija prihvatili inicijativu Ambasade SAD u BiH, da se umjesto podrške organizaciji proslave rođendana SAD ove godine podrži rad lokalne...

Vrijedna donacija Telemacha Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu

Kompanija Telemach dala vrijednu donaciju Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu... Povodom obilježavanja deset godina postojanja u BiH, kompanija Telemach je donirala Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, Odsjeku...

Odgoj djece: 5 znakova koji govore da ste strog roditelj

Odgajanje je veoma zahtjevan posao koji zna nekada i biti veoma naporan. Sigurni smo da se svi roditelji  s vremena na vrijeme pitaju da...

United Grupa završava obaveznu ponudu za dionice u grčkom Forthnetu

-Nakon sprovedene obavezne ponude, Grupa ima približno 96.83% običnih akcija kompanije Forthnet -Otkup akcija od preostalih akcionara u skladu sa grčkim pravilima i propisima se...