Kako pripremiti dijete za prvi dan škole

Prvi dan škole donosi sa sobom ogromnu količinu uzbuđenja, sreće, ali i straha za dijete. Nije ni čudno zašto upuštaju se u sasvim novo razdoblje života, nema više mame ili tate da ih čuvaju i počinju učiti o novim stvarima.

Kako pripremiti dijete za prvi dan škole i pomoću mu da ovaj dan prođe jednostavno i bez mnogo stresa je tema kojom ćemo se danas baviti. Jer djeci je zaista potrebna pomoć, zar i vi sami ne biste željeli pomoć u ovako stresnom razdoblju. Morate upoznavati nove ljude, nema poznatih lica sve je tako strano i za djecu pomalo zbunjujuće. Međutim ako dijete dobro pripremite i ako mu pružite ovu pomoć prvi dan škole će mu biti prava divota i s osmijehom će ići u naredne školske pobjede.

Preuzmite inicijativu

 Ljeto je pri kraju i možda ste i vi i vaše dijete više izmoreni i nemate ideja šta raditi. Upravo je ovo period kada ne bi trebali biti pasivni i ne raditi ništa, nego se aktivirati i pomoći vašem djetetu.

Ako dijete već zna pisati, ponovite slova, brojeve, vježbajte na sat, pjevajte pjesmice, itd. Mnogo je aktivnosti koje možete raditi koje će prije svega opustiti vaše dijete, zabaviti ga a naravno zajedno ćete ponoviti važno gradivo.

kako pripremiti dijete za prvi dan škole
Kako pripremiti dijete za prvi dan škole

Također bilo bi dobro da kontaktirate ostalu djecu iz razreda odnosno njihove roditelje. Hoće li u razredu biti prijatelja iz vrtića ili možda iz parka? Javite se njihovim roditeljima, organizirajte druženje kod kuće ili u parku. Neka se djeca još bolje upoznaju i međusobno porazgovaraju o prvom danu škole što će ih sigurno rasteretiti. Ako pak ne poznajete nikoga, izađite u park ili na obližnje igralište. Možda vaše dijete upozna nekoga s kim će uskoro sjediti u razredu! U svakom slučaju, nema boljeg načina za “brušenje” socijalnih vještina.

Posjetite školu

Djeci se vrtići čine kao jedna čarobna mjesta u kojoj se druže s drugom djecom i igraju. Ipak ta igra se ponekad zanemari kada shvate da u vrtiću ima mnogo restrikcija, moraju pratiti pravila i trebaju učiti dosta novih stvari. Ovo nam govori da su i sama djeca svjesna da u njihovom životu dolazi nešto ozbiljniji period u odnosu na rano djetinjstvo.

kako pripremiti dijete za prvi dan škole
Kako pripremiti dijete za prvi dan škole

Iskusni učitelji stoga predlažu posjet samoj školskoj zgradi prije početka godine. Upoznavanje s prostorom, rasporedom i aktivnostima djeci može smanjiti strah i napetost. Nepoznato polako postaje poznao, pa se prvog dana škole već osjećaju u nekoj prednosti jer znaju gdje je šta.

Nemojte dodatno komplikovati

Nema dramatičnih i dugotrajnih rastanaka popraćenih visokoumnim izjavama. Što više i mudrije želite reći, tim ćete samo zbuniti dijete i možda izlanuti nešto krivo. Dakle, prvi dan kada trebate ostaviti svoje dijete u školi učinite to brzo i lako – bez pretjeranih zagrljaja, pusa, a ako se osjećate emotivno, svakako to sakrijte od djeteta pa se isplačite negdje sa strane.

Telemach fondacija: Šest održanih Job Lab radionica pohađalo 262 srednjoškolca iz 85 srednjih škola u BiH

Telemach fondacija u partnerstvu sa Inkubatorom društvenih inovacija “MUNJA” prošle sedmice održala je šestu Job Lab radionicu za srednjoškolce iz Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca,...

Top igrice za android

Google Play store je mjesto na kojem možete pronaći hiljade i hiljade aplikacija, a većina tih aplikacija su video igrice. Međutim kako u tom...

Idealno voće za djecu

Vitamini su veoma važni za čovjeka bez obzira u kojoj fazi života se on nalazio. Međutim jedna faza u kojoj su vitamini veoma bitni...

Dječija pjesmica – Pačija škola

Dječija pjesmica - Pačija škola Dječija pjesmica - Pačija škola. Recitacija. Cijeli tekst u nastavku: "Jeste l' čuli, kumo, Vjerujte, bez šale - Otvara se škola Za pačiće male. Tako...