Kako Postati Bloger – 5 koraka

Nije važno radite li redovni posao od 9 do 5, školarac ste ili ste poduzetnik s vlastitim poslovanjem (kompanijom) – blogovi kriju nevjerovatan potencijal i mogu učiniti čuda za vas, vaš brend, korisno utrošeno slobodno vrijeme i izvor zarade. Nije jednostavno krenuti od nule, ali uz našu pomoć saznajte kako pokrenuti blog i kako postati bloger u nekoliko jednostavnih koraka.

Kako biste postali blogger, imajte na umu da trebate dobro upoznati i preispitati sebe kako biste znali u kojoj oblasti najviše potencijala možete ponuditi svojim potencijalnim čitateljima.

Tema bloga – KORAK 1

Ako niste sigurni o čemu pisati na svom blogu koji biste pokrenuli, postoji nekoliko načina da pronađete dobru temu bloga, od kojih su neki hobiji i strasti, životna iskustva i sl.

Hobiji ili drugi interesi su dobro mjesto za početak istraživanja i potrage za temom svog bloga. Kuhanje, putovanje, moda, sport i automobili klasični su primjeri nekih od hobija o kojima možete pisati.  Svako ima naučene lekcije kroz svoje životno iskustvo. Dijeljenje ovog tipa znanja može biti nevjerovatno korisno za druge ljude, koji su vaša potencijalna publika, u sličnim situacijama. Razmislite o stvarima kroz koje ste prošli u svom životu. To bi moglo biti povezano sa porodicom, poslom (blog o iskustvima klijenta) ili drugim životnim iskustvima (blog o rješavanju vremenskih neprilživotnih problema, poput bolesti ili razvoda ili o sretnom vremenu, kao što je priprema za vjenčanje ili rođenje djeteta).

kako postati bloger - 5 koraka
Otkrijte koja je vaša priča i podijelite je sa svijetom

Osobni blog kao blog koji govori o vama, također je jedna od mogućih tema. To će uključivati ​​ različite teme, od stvari koje treba raditi svakodnevno, do letimičnih razmišljanja. Odličan je način da podijelite svoja promišljanja sa ostatkom svijeta, a da se pritom ne držite samo jedne teme.

Naziv bloga –  KORAK 2

Dobro bi ime bloga trebalo biti opisno, tako da potencijalni čitatelji mogu odmah reći o čemu se radi u vašem blogu. Dakle, drugi korak u pokretanju blog web stranice je pronaći dobar naziv bloga za vašu temu, jer će vas po tome publika pamtiti i u široj javnosti ćete biti prepoznatljivi. Naziv je mač sa dvije oštrice jer se vrlo lako možete poskliznuti o neko dodatno značenje određene riječi ili fraze, pa to trebate dobro istražiti.

Ako pišete o jednoj određenoj temi, onda ste sigurni da ćete je na neki način uključiti u naziv svog bloga. Pokušajte da se vizija ne svodi na samo jednu riječ. Na primjer, blog o kuhanju ne mora u njemu imati riječ “kuhati”. Riječi “hrana”, “recepti” i “jela” također će biti neke koje nose značenje je li vaš blog o kuhanju.

Ako planirate stvoriti lični blog na kojem možete diskutovati o raznim temama, onda je preporučeno korištenje vašeg imena ili neke slične varijacije, jer je vaš blog posvećen vama.

Domena

Jednom kada odredite naziv bloga morat ćete odabrati proširenu domenu. Najpoželjnije domene su sa .com, ali i .net ili .org. Važno je napomenuti i da u svrhe domena bloga ne možete imati razmake između riječi. Tako “blogging sa Scottom” postaje bloggingsascottom.com.

Lansiranje na internet – KORAK 3

Kada ste oformili svoje ime i domenu, vrijeme je da lansirate svoj blog na internetsku platformu. To možda na prvu zvuči teško kao da iziskuje mnogo znanja i tehničkih sposobnosti, ali uz malu pomoć u tom procesu brzo se da savladati.

Da biste pokrenuli svoj blog potrebne su vam dvije stvari: blog hosting i softver za kreiranje blogova. Dobra vijest za sve vas sa oskudnim thničkim sposobnostima, jeste da ove dvije stvari obično idu u paketu. Blog hosting je kompanija koja pohranjuje sve datoteke za vaš blog i isporučuje korisniku kada upiše ime vašeg bloga u search bar.

Morate imati blog host kako bi imali blog, odnosno kako bi on za vaše posjetitelje fizički postojao. Također je neophodno imati softver za izgradnju svog bloga. Jedan od najzastupljenijih blogging sfotvera zbog jednostavnosti svog korištenja jeste WordPress blogging softver. Mnoštvo jednostavnih uputstava za početne korake u WrodPressu možete naći na internetu, osobito na YouTube-u.

Finalni koraci – personalizacija i promocija

Sada ste već odradili veći dio posla, ali preostaje vam onaj zanimljiviji dio. Vrijeme je da personalizirate svoj blog koristeći alate blogging softvera, od kojih većina nudi različite predloške koje možete doraditi kako biste izgled svog bloga potpuno prilagodii vašem ukusu ili ukusu vaše ciljanje publike. Prilikom personalizacije vizuelnog segmenta bloga, vodite računa o bojama, oblicima, preglednosti i praktičnosti rasporeda sadržaja na njemu. Također je dobra alatka simboličko značenje određenih boja ili fotografija, ukoliko želite pojačati doseg i uticaj na publiku.

kako postati bloger - 5 koraka
Kako pokrenuti blog – finalni koraci

Nakon što ste zadovoljni izgledom svog bloga, bacite se na promociju jer se u njoj krije potencijal zarađivanja od užitka kao što je pisanje (vođenje) bloga. Osmišljavanje kvalitetnog koncepta bloga i kreiranje sadržaja je samo početak. Promociju vašeg bloga možete raditi dijeljenjem linkova na društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter ili bilo kojoj drugoj na kjoj znate da vaša ciljana publika „visi“, odnosno često boravi.

Uz dobivanje novih čitatelja vašeg bloga, također želite biti sigurni da se vaši trenutni čitatelji kontinuirano vraćaju po novu dozu sadržaja. Ovo je mjesto gdje e-mail marketing igra veliku ulogu. Prikupite e-mail adrese vaših posjetitelja (uz njihovo dopuštenje, naravno), putem rubrike prijave za newsletter,  možete ih obavijestiti kada dodate nešto novo na svoj blog kako bi to čim prije mogli pročitati.

Nove igre za Play Station 5 izgledaju nevjerovatno (VIDEO)

Sony Play Station 5 konzola kada se pojavi u prodaji donijeće do sada neviđene igre u kojima će gejmeri uživati. Epic Games se pojavljuje sa...

Nova vikend akcija u Bingo trgovinama

U Bingu vikend traje četiri dana! Sniženja na odabrane artikle potražite u periodu od 14. do 17. jula, a detalje potražite u ovom Katalogu.

Najbolje igre za djecu od 3 godine

Kada je dijete još mlado i kada ima samo godinu ili dvije sve može biti igračka i dijete se može zabaviti s raznim predmetima....

Festival djece i mladih u Busanu: Najbolji je crtež iz Sarajeva!

Međunarodni filmski festival djece i mladih u Busanu (BIKY) u Južnoj Koreji najboljim crtežom je proglasio crtež iz Sarajeva autorice Ilhane Šabanović U okviru suradnje...