Pogledajte savjete kako da napravite vrhunske fotografije

Ako ste početnik u fotografisanju i potrebno vam je nekoliko savjeta kako da počnete, nastavite da čitate tekst. A ako se već duže bavite ovom umjetnošću profesionalno ili iz hobija, podsjetite se osnovnih pravila.

Digitalna fotografija može biti veoma izazovna. Kontrole su konfuzne, opcije za prilagođavanje nejasne, a fotografski žargon nerazumljiv. Ovaj kratki vodič bi trebalo da vam ih približi.

Bez brige, ovo nije proširena verzija uputstva za rukovanje vašim digitalnim foto-aparatom. Ovo su pažljivo birani savjeti koji će od vas napraviti odličnog fotografa.

  1. Ne uzbuđujte se zbog kvaliteta vaše digitalne kamere

Lako je upasti u začarani krug i vjerovati da je nedovoljno dobra fotografska oprema ono što vas spriječava da pravite briljantne fotografije. Istina je drugačija: Skoro svaki aparat može da napravi zadivljujuće fotografije.

canon eos 250d + 18-55 is stm black dslr digitalni fotoaparat s ...

Naravno da se kvalitet slike aparata koji košta 100 KM ne može porediti sa profesionalnim DLSR aparatom čije su cijene i do više hiljada KM. Ipak, koliko je fotografija uspiješna zavisi od više faktora.

DSLR fotoaparat omogućava da mu mijenjate objektiv – te da se tako prilagodite različitim situacijama i maksimalno podignete svoju efikasnost.

Postoji nekoliko vrsta objektiva: standardni, obično fiksne žižne daljine, oko 50 mm; Makro objektivi, osmišljeni za fotografiju izbliza; Telefoto objektivi, za velike daljine; Širokougaoni objektivi, za situacije kada želite da fotografišete mnogo toga u jednom kadru.

Ovo su neki od najčešćih objektiva, a postoje mnoge druge vrste u čijem istraživanju ćete sigurno uživati ukoliko se upustite u svijet fotografije. Infracrveni, oni mekog fokusa, samo su neki iz dodatne široke palete mogućnosti.

Svakako, pored fotoaparata treba vam i disk sa dosta memorije. Svakako preporuka je WD Elements ili My Book .

Ali zapamtite, kompozicija, te kako organizovati kadar, šta uključiti, a šta izbaciti iz njega – mnogo je važnije od bilo kakve opreme.

2. Izaberite pravi režim

Automatsko podešavanje aparata možda završava posao za fotografisanje rođendana, ali ako želite ozbiljnije da se oprobate u fotografisanju, morate se ohrabriti na eksperimentisanje.

Režim Aperture Priority (označava se sa A ili Av na brojčaniku) odnosi se na kontrolu dubine polja – na to koliko su vaše slike oštre kroz planove. Ovo je poluautomatski režim u kome podesite otvor blende, a aparat sam namijesti brzinu ekspozicije pri očitavanju prizora. Pogodan je za skoro sve vrste fotografija – pejzaže, makro fotografije, portrete.

Shutter Priority (S ili Tv) radi na sličan način, s tim što kod njega kontrolišete brzinu zatvarača. Ovo je dobar režim za fotografisanje sporta i drugih brzih sekvenci.

Režim Program (P) je potpuno automatizovan i u njemu aparat podešava i otvor blende i brzinu okidača, odnosno prikupljanje svetlosti. Ovaj režim je dobar za slučajeve kada vam je važno da napravite uspešnu fotografiju, bez obzira na njen kvalitet.

Svakako je preporučljivo da eksperimentišete sve dok sami ne uvidite koje se podešavanje koristi u kojoj situaciji.

3. Ne morate da koristite manuelna podešavanja

Ma koliko preporučljivo bilo da što prije ovladate naprednijom kontrolom vašeg aparata, ne smijete se preopteretiti ovim zahtjevom, jer mnogi aparati i na automatskom režimu daju savršeno dobre rezultate.

7 razloga zašto je danas još uvijek pametno kupiti foto aparat ...

4. Čekajte na pravo svijetlo

Razmišljajte o svijetlu – o njegovom kvalitetu, kvantitetu i smjeru – kao i o temi vaše fotografije.

Fotografišite onda kada je svjetlost blaga i difuzna. Na ovaj način ćete naglasiti mnogo više detalja. Portreti u eksterijeru i makro fotografije izgledaju sjajno kada ih slikate pod svijetlim, ali oblačnim nebom. Kada je sunce jako, a nebo čisto – svjetlo je najčešće prejako.

what is a dslr camera?

Fotografisanje pejzaža je najbolje u ranim jutarnjim satima. Bogata svjetlost pri izlasku, a i pri zalasku sunca dodaje toplotu i teksturu fotografijama ruralnih pejzaža.

Eksperimentišite sa pozadinskim osvetljenjem za postizanje efekta dramatičnosti. Pokušajte da fotografišete objekat oivičen svjetlošću. A kada je izvor svjetla iza vas, vodite računa o tome da se vaša senka ne pojavi na fotografiji.

5. Obratite pažnju na pozadinu

Kvalitet pozadinskog plana vaše fotografije može biti ključan, šta god da je objekat koji fotografišete. Pazite da se predmet fotografije ne miješa sa pozadinom. Tražite način da ga istaknete. Izbacite iz kadra sve što odvlači pažnju sa njega.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da pravite bolje fotografije. Srećom, danas je do ovih znanja mnogo lakše i brže doći nego pre samo nekoliko godina. Sve što preostaje jesu vaš talenat i dobra volja da izađete napolje i pravite odlične fotografije.

VIVACOM svrstan među pet najbrže rastućih provajdera satelitskih usluga

VIVACOM kompanija United Grupe među najbrže rastućim provajderima satelitskih usluga za poslovne korisnike na svijetu Vodeća telekomunikacijska kompanija u Bugarskoj, VIVACOM koja posluje u okviru...

Evo koji pametni telefoni stižu 2020.

Još prošle godine ideja o pametnim uređajima sa savitljivim zaslonima činila se kao simpatična novotarija kojoj će trebati još barem nekoliko godina da pusti...

Prihodi od videoigara ove godine 160 milijardi dolara

Rast prodaje igara za mobitele Na globalnom tržištu videoigara u ovoj godini bit će ostvareni prihodi od 159,3 milijarde dolara prihoda, što je...

Ima i ovo – Vještački prozor stiže iz Samsunga (VIDEO)

Vjerovali ili ne Samsung je napravio vještački prozor. I stiže u pravo vrijeme, kada mnogi rade od kuće a evo i zašto. Osmišljen je da...