Pozitivni i negativni uticaji crtića na djecu

Crtići su neizbježni dio života svakog djeteta, nekoliko generacija djece odraslo je gledajući animirane filmove. Kakvi su uticaji crtića na djecu?

Pozitivni i negativni uticaji crtića na djecu – Mnoštvo djevojčica maštalo je o tome da su princeze, a dječaci su se zamislili kao hrabri vitezovi nakon što su gledali klasične animirane priče poput Petra Pana, Aladina i Čarobne svjetiljke, Pepeljuge, Ljepotice i zvijeri.

Pozitivni uticaji gledanja crtića na djecu

Vrijeme koje djeca danas provode ispred televizije povećalo se iz različitih razloga. Elektronika je postala dio naših života. Kad se dijete rodi, to je poput prazne sveske. To što mi tamo pišemo stvara njihovu budućnost.

 Za djecu od 3 do 6 godina koja su premala izuzetno je važno izlagati ih okruženje koje im pruža dovoljno prilika za njihov emocionalni i socijalni razvoj koji bi im pomogao da u budućnosti postanu stabilne osobe. U današnjem svijetu digitalni mediji su nezaobilazni za svaku dobnu skupinu djece.

uticaji crtića na djecu
uticaji crtića na djecu

Pomaže djeci da rano započnu učenje

Crtani filmovi mogu pomoći djeci da rano započnu učenje. Pozitivan utjecaj crtića na djecu može se vidjeti posebno u slučaju obrazovnih crtanih filmova koji podučavaju oblike, brojeve i boje. Takvi crtani mogu djecu naučiti osnovnim stvarima na zabavan i interaktivan način, čineći tako učenje ugodnom aktivnošću. Pokretne slike u razgovoru i šareni vizualni predmeti čine učenje zanimljivim za djecu.

Pozitivna je strana što se crtić može koristiti za učenje djeteta kako pristojno govoriti, kontrolirati njihov temperament, pomagati starijima, slušati roditelje, pomagati siromašnima i raditi u grupi, a da ne osjeća mržnju ili ljubomoru na svoje prijatelje.

Pročitajte:  Kako su Mumijevi dobili ime i koji je originalni naziv ovog crtića?
Pročitajte:  Kako su Mumijevi dobili ime i koji je originalni naziv ovog crtića?

Sadržaj crtića mogao bi dijete naučiti nekim pozitivnim vještinama kao što su kako postati vođa, razmišljati o glumi, analizirati probleme, upravljati rizikom, pa čak i učiniti da dijete zavoli sport.

Dobro osmišljen scenarij iz crtića mogao bi dijete naučiti nesigurnosti, opasnosti od struje, prelaska ulice, vrućine u pećnici. Takođe ih može naučiti izviđačkim vještinama kako se ponašati u divljini, zaliječiti ranu, znati put vjetra, kako se orijentisati u prirodi, napraviti šator.

Negativni uticaji gledanja crtića na djecu

Iako crtani filmovi imaju mnogo pozitivnih utjecaja na djecu, oni mogu imati i negativne utjecaje na dječije ponašanje i razvoj. Može sadržavati upute suprotne roditeljskom učenju. Pogrešan crtić može uzrokovati da dijete ima drugačije neželjene poglede na svoje roditelje, prijatelje i učitelje.

Namjerno negativan sadržaj ili loše upravljanje mogu dovesti do toga da dijete sumnja u svoje obrazovanje, vještine, način razmišljanja, način života u kojem je odraslo slijedeći svoju religiju. Lik negativnog stava i ponašanja koji se na ekranu pojavljuje kao heroj može ilustrirati dijete koje iskrivljuje njegovo razumijevanje svog života i okoline. Mogao je djelovati agresivno ili donositi loše odluke u istim situacijama u kojima je ranije djelovao pozitivno. Ali uz nadzor roditelja, mnogo razgovora, djeca vremenom vide razliku između filma i stvarnosti.

Slijeđenje navedenih savjeta sigurno će vam pomoći u izbjegavanju negativnih utjecaja crtića na razvoj i ponašanje djeteta.

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntkids.tv unutar preuzetog članka. Hvala.

Možeš li pogoditi pjesmu na osnovu nekoliko riječi?

Možeš li pogoditi pjesmu na osnovu nekoliko riječi? Svi slušamo muziku. Svako od nas ima neke svoja afinitete pa je tako nekima omiljena pop muzika, nekima narodna,...

Telemach donacijom Kulturnom centru „Petar Kočić“ u Mrkonjić Gradu obilježio 10 godina poslovanja

Donacija osigurala i edukacije iz oblasti digitalnih tehnologija Predstavnici kompanije Telemach u okviru aktivnosti obilježavanja svoje desete godine poslovanja u BiH uručili su vrijednu donaciju Kulturnom centru „Petar Kočić“ u Mrkonjić Gradu. Telemach je ovoj ustanovi...

Takmičar ispao iz Milijunaša zbog pitanja o fudbalu na koje skoro svi znaju odgovor

Takmičar ispao iz Milijunaša zbog pitanja o fudbalu na koje skoro svi znaju odgovor Denis Kolar, takmičar u...

Mozgalica koja je mnoge namučila: Znate li šta treba pisati u idućem nizu?

Mozgalica koja je mnoge namučila: Znate li šta treba pisati u idućem nizu? Pisaća mašina ispisuje nizeve brojeva,...

Zbog čega je Google oglašavanje isplativo?

Google oglašavanje je popularno jer možete prikazivati ​​oglase da biste generirali više potencijalnih kupaca i prihoda, bez obzira na starost web stranice...

Grčki Forthnet zvanično postaje dio United Grupe

Grčki telekomunikacijski operator i pružatelj pay -TV usluga Forthnet službeno je postao dio United Grupe, vodećeg pružatelja telekomunikacijskih i medijskih usluga u...