Psiholog savjetuje: Ovi crtići su vašu djecu!

Neki crtići itekako pamtite, neki su i zaboravljeni, ali riječ je o klasicima koje preporučuje psiholog.

Crtići Psiholog | Televizijski sadržaj može biti edukativan i dobar za djecu, ali treba pažljivo odabrati i odrediti što je primjereno djetetu te uspostaviti pravila gledanja TV-a.

Televizija ima velik utjecaj na svačiji život, a hoće li on biti poziitivan, ovisi o nama. S obzirom na to da je televizija sveprisutna, a ovih će dana biti i prisutnija nego inače, treba na nju gledati kao na potencijalnu pomoć, a ne nužno kao prijetnju.

crtići psiholog
crtići psiholog

Birajte kvalitetu

  • Dovoljno je da pažljivo pregledate televizijski program i uočit ćete koliko je mnogo prekrasnih emisija o prirodi, svemiru, prošlosti, zanimljivim događanjima, likovnoj i glazbenoj umjetnosti itd. – ističe dječja psihologinja Dunja Juričić.

Ističe da je važno odrediti koji je sadržaj kvalitetan i držati se razumnog rasporeda.

Bez sumnje, televizija može biti vrlo koristan i zabavan izvor informacija koje mogu pridonijeti dječjem znanju – potrebno ju je samo pravilno primijeniti.

Emisije s prosocijalnim sadržajem i porukama mogu pozitivno utjecati na dječje ponašanje; programi s pozitivnim primjerima drugih ljudi mogu utjecati na gledatelje u vidu pozitivnih životnih promjena. Važno je birati program koji odgovara dječjoj dobi, tako da ono pomoću njega uspješno uči korisne stvari – naglašava psihologinja Juričić.

Evo što preporučujemo i što djeca trebaju gledati:

Praščić Peppa

Britanska animirana serija nagrađena BAFTA-om (Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti) sa središnjim likom bistrog praščića Peppe, brata Georgea, Mame i Tate koji se nose s tipičnim obiteljskim poteškoćama, problemima pri odrastanju i komunikaciji s vršnjacima. Ovaj je crtić ocijenjen kao poučan jer educira o rješavanju brojnih psiholoških problema svakodnevice.

Teletubbies

BBC-jeva dječja televizijska emisija posebno je prilagođena za bebe. Dizajn serije razvio je kognitivni psiholog Andrew Davenport koji je napisao svih 365 epizoda, a temelji se na ponavljanju gotovo svake riječi. Teletubbiesi komuniciraju dječjim jezikom, što je i izazvalo brojne kritike jer su neki smatrali da ovakav način izmišljenog govora nije pogodan za malu djecu i da im šteti. Izgovaraju kratke fraze, a svaki ima svoju posebnu pjesmu i ples. Žive zajedno brinući se jedni o drugima.

Dim Dam Dum

Francuski crtić koji priča o tri male gusjenice koje žive na začaranoj livadi. Njihovi roditelji su leptiri, imaju prijatelje bubamare te u svakoj epizodi pjevaju novu pjesmu.

Bumba

Bumba je klaun koji živi u cirkusu i odlično se zabavlja sa svojim prijateljima, Bumbalu je također klaun, Nandu je medvjed, a tu su i Zazati, slon Tumbi, ptica Kiwi te nosorog Pantuf. Bumbine cirkuske točke usput podučavaju djecu brojevima i riječima.

Vrijeme za Timmyja

Likovi životinja (janje, sova, jež, mačka…) u slikovitom okruženju djecu uče vrijednostima socijalizacije, prijateljstvu, dijeljenju s drugima i prihvaćanju pogrešaka. Crtić je također nagrađen BAFTA-om.

Dora istražuje i Diego istražuje

Edukativna američka serija u dvije verzije: Dora istražuje, o djevojčici koja kroz razne dogodovštine upoznaje svijet oko sebe i Diego istražuje, o dječaku koji diljem svijeta spašava životinje. Popularni su diljem svijeta, a ocijenjeni su kao interaktivan i inovativan serijal.

U vrtu pod zvijezdama

Isti autori koji su radili Teletubbiese napravili su i ovaj crtić, također nagrađen BAFTA-om, a namijenili su ga djeci od prve do četvrte godine. Prema riječima autora, s ciljem da umire djecu i pomognu im zaspati. Raznoliki likovi Jasna Basna, maka Paka, Hahavci… žive u magičnoj šumi punoj cvijeća. Likovi sa svojom publikom, uči ih strani jezik (španjolski, engleski) te brojne pojmove još nepoznate vrtićkoj djeci.

Krtek

Poljski crtić Krtek prvi je put prikazan 1957. godine, postigao je svjetsku slavu, a priča o iskrenoj i dobrodušnoj maloj krtici uvijek spremnoj pomoći prijateljima u nevolji. Krtek se uvijek bori za prijateljstvo i pravdu.

https://youtu.be/D6u8MZti8FU

Sandokan

Crtić Sandokan, iz kojeg se može mnogo naučiti o dalekim zemljama, napravljen je prema romanu o piratima “Malezijski tigar” talijanskog autora Emilija Salgarija. Iako je pun mačeva, topova i sličnih oružja, crtić Sandokan ocijenjen je edukativnim za djecu jer zapravo govori o ljubavi, pravednosti i odanosti.

Chuggington

Ovaj je crtić namijenjen djeci od 3 do 6 godina, kreativno je ostvarenje Ludoruma, londonske medijske tvrtke posvećene razvoju visokokvalitetnih dječjih programa, a već ranije su napravili neke od svjetski najpopularnijih i najedukativnijih crtanih serija poput
“Tomice i prijatelja” i “Graditelja Boba”. Crtić uči o vrijednosti prijateljstva, iskrenosti, važnosti slušanja, ustrajnosti…

Zvonko

Kanadsko-američki animirani serijal iz 1998. godine, inspiriran slikovnicama britanske spisateljice Enid Blyton (prva je izišla 1949. godine). Nestašni i dobroćudni drveni lutak Zvonko koji živi u Zemlji igračaka s ostalim njenim stanovnicima prototip je prosječnog dječaka sa svojim nestašlucima koji uvijek dobro završe.

Vatrogasac Sam

Slično kao i Zvonko, crtić je napravljen lutkarskom stop-animacijom, a postoji ih nekoliko iznimno popularnih – Poštar Pat (Postman Pat) i Medo Rupert (Rupert Bear).

Fifi cvjetno društvo

Najveće avanture i pustolovine Fifi proživljava sa svojim cvjetićima u šarenom i raznolikom vrtu o kojem se uvijek marljivo brine. Djeca uz cvjetno društvo, osim što se odlično zabavljaju, uče kako živjeti zdravijim načinom života i ne onečišćavati okoliš.

Jagodica Bobica

Originalni dizajn Jagodice Bobice osmislila je Muriel Fahrion koja se bavila osmišljavanjem čestitki. Serija s velikim brojem songova idealan je predložak za pjevanje.

Ko su glumci u crtanom Teletabisi

Ko su glumci u crtanom Teletabisi Ko su glumci u crtanom Teletabisi? Kada su u svijetu počeli da se emituju 1997. godine, niko nije ni mogao...

Kako su Mumijevi dobili ime

Kako su Mumijevi dobili ime i koji je originalni naziv ovog crtića? Godina je 1996., a rat u Bosni i Hercegovini tek što je završen....

Pozitivni i negativni uticaji crtića na djecu

Crtići su neizbježni dio života svakog djeteta, nekoliko generacija djece odraslo je gledajući animirane filmove. Kakvi su uticaji crtića na djecu? Pozitivni i negativni uticaji crtića...

Spužva Bob: Gledanje crtanog online

Spužva Bob kockalone američka je animirana humoristična televizijska serija koju je za Nickelodeon stvorio naučnik i animator morskih znanosti Stephen Hillenburg. Serija bilježi avanture...