back to top

Spužva Bob: Gledanje crtanog online

Spužva Bob kockalone američka je animirana humoristična televizijska serija koju je za Nickelodeon stvorio naučnik i animator morskih znanosti Stephen Hillenburg.

Serija bilježi avanture i napore naslovnog junaka i njegovih vodenih prijatelja u izmišljenom podvodnom gradu Bikini Bottom.

Peta po dugotrajnosti američka animirana serija, zbog svoje popularnosti postala je medijska franšiza.

To je najbolje ocijenjena serija koja se emitira na Nickelodeonu i najrasprostranjenija je imovina Viacom CBS Networks International. Medijska franšiza generirala je više od 13 milijardi dolara prihoda od prodaje robe Nickelodeonu.

spužva bob: gledanje crtanog online
spužva bob skockani na hrvatskom jeziku

Kako je nastao crtani Spužva Bob

Mnoge ideje serije nastale su u zoni Intertidal, neobjavljenoj obrazovnoj knjizi koju je Hillenburg stvorio 1989. godine kako bi svoje studente podučio o podvodnom životu.

SpongeBob SquarePants počeo je razvijati u televizijsku seriju 1996. godine nakon otkazivanja Rockovog Modernog života, a 1997. godine, sedmominutni pilot postavljen je u Nickelodeon.

Obratio se Tomu Kennyju, koji je s njim radio na toj seriji, da izgovori naslovnog lika. SpongeBob prvotno će se zvati SpongeBoy, a serija nazvana SpongeBoy Ahoy !; oboje su promijenjeni jer je naziv već bio zaštićen.

Nickelodeon je održao pretpremijerni prikaz serije u Sjedinjenim Državama 1. maja 1999, nakon što je emitirana dodjela nagrada Kids ‘Choice 1999. Serija je službeno premijerno prikazana 17. jula 1999. gidine.

spužva bob skockani na hrvatskom jeziku
Spužva Bob: Gledanje crtanog online

Spužva Bob Gledanje crtanog online

Serija Spužva bob ima svjetsku publiku od svoje premijere, a veliku popularnost stekla je u drugoj sezoni. Dugometražni igrani film, The SpongeBob SquarePants Movie, objavljen je u kinima 19. novembra 2004.

Druga filmska adaptacija, The SpongeBob Movie: Sunđer iz vode, uslijedila je 6. februara 2015.

Treći film i prequel u televizijskoj seriji, Film SpongeBob: Spužva u trku, pušten je u kanadska kina 14. avgusta 2020., nakon čega je uslijedila premijera na video na zahtjev i CBS All Access 2021.

Godine 2018. serija je započela s prikazivanjem svoje dvanaeste sezone; obnovljen je za trinaestu sezonu 17. jula 2019. godine, koja se počela emitirati u oktobru 2020.

Spužva Bob SquarePants osvojio je niz nagrada, uključujući: šest nagrada Annie, osam nagrada Golden Reel, četiri nagrade Emmy, 17 nagrada Kids ‘Choice Award i dvije nagrade BAFTA za djecu. Brodvejski mjuzikl zasnovan na seriji otvoren 2017. godine s pohvalom kritike.

Tri izdvojene serije, Kamp Koral: SpongeBob’s Under Years, projekat bez naslova zasnovan na liku Squidward Tentacles i The Patrick Star Show, u razvoju su od 2020. godine.

spužva bob: gledanje crtanog online
Spužva Bob: Gledanje crtanog online

Likovi u crtanom Spužva Bob

Serija se vrti oko naslovnog lika Spužva Boba i ansambla njegovih vodenih prijatelja poput najboljeg druga Patrica s kojim svakodnevno prolazi razne situacije.

Spužva Bob energičan, pozitivan i djetinjast lik

SpongeBob SquarePants energična je i optimistična morska spužva koja živi u potopljenom ananasu sa svojim kućnim ljubimcem pužem Garyem, koji mjauče poput mačke.

Spužva Bob ima djetinji entuzijazam za život, što prelazi na njegov posao kuhara prženja u restoranu brze hrane zvanom Krusty Krab. Njegov najveći životni cilj je stjecanje dozvole za upravljanje brodom.

Njegova omiljena zabava je “meduza”, koja uključuje hvatanje meduza mrežom na način sličan lovu leptira i puhanje mjehurića sapuna u složene oblike.

Dvije godine dalje od Spužva Boba živi njegov najbolji prijatelj Patrick Star, prigušeni, a prijateljski raspoloženi ružičasti morski zvijezda koji boravi ispod kamena. Uprkos mentalnim zastojima, Patrick sebe vidi kao inteligentnog.

Squidward Tentacles ne podnosi Spužva Boba i Patricka

Squidward Tentacles, susjed SpongeBob-ov susjed i saradnik u Krusty Krab-u, arogantna je, neraspoložene hobotnice koja živi na moaiju na Uskršnjem ostrvu.

Uživa svirati klarinet i slikati autoportrete, ali mrzi svoj posao blagajnika. Također ne voli život između Spužva Boba i Patricka zbog njihove djetinje prirode.

mr. krabs vlasnik restorana koji voli novac
Spužva Bob: Gledanje crtanog online

Mr. Krabs vlasnik restorana koji voli novac

Vlasnik Krusty Kraba je škrta crvena račica po imenu Mr. Krabs koji razgovara poput mornara i vodi svoj restoran kao da je gusarski brod.

Samohrani je roditelj s jednom kćerkom tinejdžerkom, kitom spermom po imenu Pearl, kojoj želi da ostavi svoje bogatstvo.

Pearl ne želi nastaviti porodični posao i radije bi vrijeme provodila slušajući pop muziku ili radeći u lokalnom tržnom centru.

Sandy Cheeks atletska vjeverica željna uzbuđenja

Još jedan od Spužve Bobovih prijatelja je Sandy Cheeks, atletska vjeverica željna uzbuđenja iz Teksasa, koja nosi ronilačko odijelo ispunjeno zrakom za disanje pod vodom.

Živi u hrastu zarobljenom u prozirnoj staklenoj kupoli zaključanoj hermetičkim, ručno okrenutim pečatom, stručnjakinja je za karate, kao i naučnica.

mr. krabs vlasnik restorana koji voli novac
Spužva Bob: Gledanje crtanog online

Chum Bucket neusoješan restoran kojeg vodi plankton

Smješten preko puta ulice Krusty Krab, neuspješan je suparnički restoran zvan Chum Bucket. Vodi ga mali, zeleni, jednooki copepod po imenu Plankton i njegova računarska supruga Karen.

Plankton neprestano pokušava ukrasti tajni recept za popularne pljeskavice Krabby Patty gospodina Krabsa, nadajući se da će prevladati i isključiti Krusty Kraba.

Video trailer za film Spužva u bijegu

Treći kanal TNT grupacije na Moja TV/ Za najmlađe gledatelje od sada dostupan i TNT Kids TV

Nakon Kanal 6 HD televizije i Sevdah TV, na Moja TV platformi BH Telecom-a, dostupan je od sada još jedan kanal TNT Grupacije. Riječ...

Legendarni crtići koji više nema na TV-u!

Malo starijim čitateljima ovi legendarni crtići naslovi sigurno izmamiti veliki osmjeh na lice! Legendarni crtići koje su gledali naši malo stariji čitaoci, a koje djeci...

5 animiranih crtića koji dolaze u kina u 2021. godini

5 animiranih crtića koje morate pogledati sa vašim mališanima 1.Tom & Jerry – u kinima Najpoznatiji svjetski neprijatelji iz crtića – Tom & Jerry nakon niza...

Crtić Mačak Mika na TNT Kids TV

U potrazi ste za crtićima koje vašoj djeci želite pustiti, onda ste na pravom mjestu jer crtić Mačak Mika je pravo rješenje! Crtić Mačak Mika...