Da li video igrice utiču na povećanje inteligencije kod djece

Igrice su danas postale veoma česte u društvu, a pogotovo kod djece. Djeca danas svakodnevno nekoliko sati provode igrajući razne video igrice i tako provode svoje slobodno vrijeme.

Upravo zbog toga postavlja da li su video igrice korisne odnosno da li video igrice utiču na povećanje inteligencije kod djece ili je pak njihova jedina svrha da zabave. Igranje igrica može biti veoma korisno za djecu. Igranjem interaktivnih igara povećava se nivo koncentracije koju djeca moraju uložiti kako bi igrali igricu, s pritiskanjem raznih dugmića povećava se i brzina refleksa djeteta. To su samo neke od prednosti koje gaming donosi sa sobom, a danas ćemo zaroniti nešto dublje u samu temu video igara i kakav je njihov utjecaj na dijete.

Kako kroz igrice dijete razvija svoju inteligenciju ?

Pristalice video igara za djecu smatraju da djeca pomoću video igrica razvijaju inteligenciju, kao i senzomotorne i perceptivne sposobnosti. Video igrice olakšavaju pristup tehnološkom razmišljanju i one stimulišu razne mentalne procese kao što su pamćenje i kapacitet za učenje. Kroz video igrice djeca razvijaju svoju strategiju pobjede, povećavaju povjerenje u sebe i svoju sposobnost i imaju dosta bolju koordinaciju oka.

Da li video igrice utiču na povećanje inteligencije kod djece
Da li video igrice utiču na povećanje inteligencije kod djece

Video igrice također razvijaju neuronske veze koje utiču na bolji i brži pristup novim informacijama. Ako ste ikada igrali bilo koju video igricu i sami možete potvrditi da je za uspješno igranje i zabavu potrebno da imamo brze reflekse i da budemo veoma precizni. Sve ovo doprinosi da razvijanja samog mozga i koordinacije između očiju i pokreta prsta ili cijele ruke.

Kao što možemo vidjeti mnoge su prednosti koje nam dolaze s video igricama i video igrice itekako mogu doprinijeti u razvoju inteligencije kod djece samo je potrebno da se koriste pametno. Korištenje na pametan način bilo koje tehnologije pa tako i računara, laptopa, prijenosnih konzola, pametnih telefona može doprinijeti do razvoja inteligencije, poboljšanja vještine rješavanja problema i veće brzine reagovanja.

Ne vezano za inteligenciju ali video igrice mogu poboljšati odnos između djeteta i roditelja. Djeca se najbolje povezuju kroz igru, a video igrice predstavljaju idealnu stvar koja je zabavna kako za djecu tako za roditelje i preko koje se mogu povezati. Roditelji uvijek mogu da se igraju s djecom. Takmičenje u video igricama može biti odličan način da se djeca i roditelji druže, bolje upoznavaju i jednostavno mogu služiti kao pravi put roditelja u svijet djeteta.

Sigurni smo ako pitate vaše dijete da li je raspoloženo za jednu partiju bilo koje video igre vaše dijete će uvijek pristati. Naravno kao i u pravom svijetu potrebno je da se spustite na nivo djeteta, da pustite dijete da vas vodi i da ne namećete previše svoje mišljenje nego da se opustite i uživate.

Kada je video igrica šteta ?

Iako smo u prvom dijelu naveli mnoge pozitive koji se vežu za video igrice također ima i par negativa koje je bitno spomenuti. Ništa ne treba konzumirati u velikim količinama bez obzira da li je to hrana, sok ili video igra potrebno je da se djeca ograniče.

Da li video igrice utiču na povećanje inteligencije kod djece
Da li video igrice utiču na povećanje inteligencije kod djece

Rizik kod previše igranja leži u tome što djeca konstantno gledaju u ekrane koji im štete. Dijete gubi osjećaj za vrijeme i nastavlja da igra igricu dosta duže nego što bi trebalo kasnije ovo može prijeći u naviku što nije nikako dobro. Dijete sve ovo vrijeme provodi gledajuću u ekran koji sigurno nema zaštitu od oštre plave svjetlosti što dosta šteti očima djeteta. Također ako igra više sati dnevno dijete možda nema pravilne obroke i ne unosi određenu količinu hrane koju bi trebalo. Pojedina djeca će igrati igrice sve dok ne dođu u stanje kada toliko osjete glad da ih to boli i moraju prekinuti igru kako bi jeli.

Naravno tu je još i mnogo više nedostataka kao što su nasilje u igricama i lijenost da se radi bilo koja druga aktivnost, ali to su teme kojima se može posvetiti cijeli tekst zasebno.

spot_img

Dječija pjesmica – Pačija škola

Dječija pjesmica - Pačija škola Dječija pjesmica - Pačija škola. Recitacija. Cijeli tekst u nastavku: "Jeste l' čuli, kumo, Vjerujte, bez šale - Otvara se škola Za pačiće male. Tako...

Vrijedna donacija Telemacha Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu

Kompanija Telemach dala vrijednu donaciju Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu... Povodom obilježavanja deset godina postojanja u BiH, kompanija Telemach je donirala Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, Odsjeku...

Najbolje igre za PlayStation 4

PlayStation 4 je već dugi niz godina na tržištu i kroz njegov vijek trajanja izašle su mnoge igrice koje se smatraju dobrim igricama. Međutim...

Mozgalica: Možete li među golubovima pronaći mačku?

Mozgalica: Možete li među golubovima pronaći mačku? Trebat će vam malo bolji vid. Iako se čini lako, i nije baš toliko. Možete li to učiniti...