Ovisnost od igrica kod djece

Igrice su se kroz posljednjih nekoliko desetljeća razvile i danas su postale jedan od glavnih medija preko kojeg se zabavljamo i opuštamo. Razni podatci nam govore da se industrija video igrica godišnje naraste za 30 ili čak 40 % što su naravno impresivne brojke.

Stoga se treba postaviti pitanje koliko je opasna ovisnost od igrica kod djece. Svi znamo su baš djeca glavna ciljna grupa cijelog gaming tržišta, stoga je ovo pitanje veoma ozbiljno i ne bi ga se trebalo shvatiti olako. Kao i ostale ovisnosti sve počne od zabave i željom da se osjećamo ugodno i slobodno. Kada dijete uplovi u svijet video igrica ono je neko drugi ono je super heroj koji spašava svijet ili drevni čarobnjak koji se bori protiv mitskog čudovišta.

Međutim ako se igranje ne ograniči veoma brzo to igranje može postati ovisnost koja može predstaviti ozbiljan problem za dijete u sadašnjosti, ali i  budućnosti.

Sve počne tako nevino

Ovisnost od video igrica počne tako nevino da se ne može čak ni primijetiti. Za razliku od cigareta i alkohola koji su veoma primjetni i za koje znamo da su štetni za nas, igrice su zabavne one opuštaju i smiruju djecu kako one mogu biti štetne. To je razmišljanje velikog broja roditelja i naravno ovo razmišljanje je pogrešno. Također mnogi roditelji imaju razmišljanje da je bolje da su djeca u kući nego napolju. Smatraju da je ulica štetna i da igra s drugom djecom dovodi samo do povreda i učenja lošeg i prostačkog jezika.

ovisnost od igrica kod djece
Ovisnost od igrica kod djece

Ipak ovo razmišljanje je veoma pogrešno. Svi mi iz ličnog iskustva možemo potvrditi da je igra vani s drugom djecom veoma korisna. Pored same činjenice što tako stičemo nove prijatelje i poznanstva, također boravimo na svježem zraku i pokrećemo tijelo što znači da smo aktivni.

Obično su tinejdžeri grupa djeca koja je najviše ugrožena. Virtuelni svijet nas uvodi u bezbrižno stanje, u kome je sve ljepše, šarenije nego u realnosti. Djeca zbog toga veoma brzo mogu postati asocijalna ili da se odluče da njihovi prijatelji budu isključivo oni preko interneta. Za ovu djecu je sasvim uredu da se cijelo njihovo prijateljstvo s drugom djecom veže za poruke ili da se gledaju preko kamere. Iako ovo nije toliko negativno, internet je idealno mjesto preko kojeg se možemo povezati s drugim ljudima potrebni su nam pravi prijatelji s kojima ćemo moći razgovarati, prošetati i generalno biti u kontaktu.

Pored same činjenice da su asocijalni, često tinejdžeri koji su ovisni o igrica mogu postati gojazni, mogu razviti proširene vene i imati česte glavobolje. Također djeca koja su ovisna o igricama sve manje poštuju pravilo doručka i za večeru i ručak biraju brzu hranu, a to znači naravno nezdravu hranu.

Uloga roditelja

Roditelji prije svega moraju svom djetetu ograničiti količinu vremena koje provedu za računarom ili laptopom. Razgovor s djetetom je najbolje rješenje za ovaj problem, a ne zabrana ili fizičko nasilje. Naravno ponekad je potrebno da preuzmete autoritet i da pokažete da ste vi šef tako što ćete ograničiti količinu vremena koje dijete provede na internetu, ali vam ovo gotov uvijek treba biti zadnja opcija.

ovisnost od igrica kod djece
Ovisnost od igrica kod djece

Sigurni smo da će ova kazna biti veoma efektivna i morate da pazite kada je koristite. Ako previše koristite ovu kaznu vašem djetetu može postati svejedno zato što zna da ćete mu kasnije dopustiti da koristi internet.

Također ohrabrite vaše dijete da iziđe napolje i da se igra s drugom djecom. Interakcija s drugom djecom će mu dobro doći u kasnijem životu, a igra i konstantno trčanje i skakutanje povećava samu aktivnost djeteta. Izbacite iz svoje strah od nedostatka kontrole, dijete ne mora biti konstantno u kući i pod vašim nadzorom, ponekad je bolje da ono uroni u novi svijet igre kako bi kasnije bilo snalažljivije i aktivnije.

Kako djetetu smiriti kašalj

Velika većina kašlja uzrokovana je virusnim infekcijama koje ne reaguju na antibiotike, upravo zbog toga se antibiotici obično i ne preporučuju za liječenje kašlja. Stoga...

10 razloga zašto roditelji ne reaguju na loše ponašanje djece

Posao roditelja je jedan od najtežih ako ne i najteži posao na cijelome svijetu. Vi pripremate ljudsko biće za ostatak njegovog života stoga je...

Zašto se kaže: Smije se kao lud na brašno

Zašto se kaže: Smije se kao lud na brašno “Smije kao lud na brašno” je bizarna izreka koja se odavno koristi na prostoru Balkana. Iza...

Da li su inteligentnija djeca ujedno i perfekcionisti

Često kada se govori o inteligentnoj djeci onda smatramo da su to djeca koja su uredna, pedantna, kulturna ili prilikom posla rade sve kako...