Šta očekivati u drugom tromjesječju trudnoće?

Sve što trebate znati o drugom tromjesječju trudnoće i opremi dječije sobe

Šta očekivati u drugom tromjesječju trudnoće ? Prvo tromjesječje je veoma osjetljiv period za bebu i mamu.  U tom period plod je najosjetljivije na vanjske faktore. Stoga, čim osjetite prve simptome trudnoće važno je što prije zakazati pregled kod ginekologa.

Početak drugog tromjesječja počinje u 13 sedmici. Ovo je značajan period za vašu bebu jer se tada ona svakodnevno i ubrzano razvija i raste.

Što se tiče buduće mame napokon jutranje mučnine polako prestaju i osjećat ćete se više energičnije. Možete čak i opaziti prve pokrete vaše bebe.

S obzirom da se beba razvija tako će vaš trbuh biti uočljiv i dosta veći. Pripremite se da ćete u drugom tromjesječju dobiti na kilaži. Što je sasvim logično jer će se vaš apetit povećati ali i vaša beba je sve veća i veća.

šta očekivati u drugom tromjesječju trudnoće?

Povećan apetit i libido

Šta očekivati u drugom tromjesječju trudnoće ? – Jutarnje mučnine neće biti više toliko učestale, što će uzrokovati da se ublaži odjetljivost na određenu hranu i mirise. Apetit će se povećati jer beba raste. Važno je da ne jedete za dvoje jer je to više mit nego istina.

Konzumirajte hranu količinski isto kao i prije trudnoće, nemojte preskakati obroke i poželjno je da vaša hrana bude raznovrsna. Povrće i voće su itekako dobrodošli jer ćete tako omogućiti bebi bolji rast i razvoj a vama lakšu trudnoću.

U drugom tromjesječju, tačnije u 15. sedmici trudnoće opazit ćete probavne smetnje i nelagodu u želucu. Stoga, izbjegavajte jaku, začinjenu hranu.

U slučaju da su smetnje jake i nepodnošljive odmah kontaktirajte vašeg liječnika kako bi vas uputio i po mogućnosti prepisao određene preparate za želučane tegobe.

Specfično za 17. sedmicu trudnoće je osjetljivost grudi i pojava svrbeža zbog rastezanja kože na području stomaka.

Možete uočiti prve strije. Savjetujemo da redovno mažete njegujuća sredstva poput ulja ili losiona na područja gdje su strije ili gdje osjećate svrbež.

22. sedmica trudnoće je period kada će bolovi u donjem dijelu leđa biti sve češći. Također, stopala mogu biti više otečena nego inače zbog zadržavanja tekućine u organizmu. Moguće je da u ovoj sedmici bude pojačan rast dlaka na tijelu.

šta očekivati u drugom tromjesječju trudnoće

Vrijeme je da počnete opremati dječiju sobu

Iako se na prvu čini da je 9 mjeseci dug period, kada ste trudni vrijeme brzo prolazi. Zbog toga u ovom periodu je najpogodnije da olako počnete pripremati dječiju sobu.

To podrazumijeva biranje krevetića, komode, ormarića, stola za presvlačenje ili hranilice. Ukoliko na vrijeme počnete sa kupovinom i opremanjem ovo može biti zanimljiva i zabavna aktivnost u kojoj uživate vi i vaš partner.

Neophodne stvari za dječiju sobicu su: krevetić, stol za prematanje i komoda. Također, u prvim sedmicama nakon što ste došli iz porodilišta vjerovatno će beba biti u vašoj sobi. Možete poseban kutak napraviti u spavaćoj sobi i u početku neka tu krevetić bude smješten.

Poželjne stvari za bebu: baldahin, kišobran kolica, komoda, udobna fotelja ili kauč za roditelje, police itd.

Prilikom uređivanja dječije sobe preporučujemo da obratite pažnju na materijale. Poželjno je odjeća, dekice pa čak i krevetić i boja na zidu budu od eco friendly materijala koji neće škoditi bebi.

Kada je upitanju uređivanje krevetića imajte na umu da je potrebno samo imati navlaku za madrac i pamučnu plahtu kako bi bebi bilo udobno. Svi dodatni jastučići, dekice su u većini slučajeva nepotrebni, zauzimaju prostor i mogu biti štetni.

Najvažniji savjet za opremanje sobice jeste da kupujete pametno. Birajte kvalitetne stvari koji će vam poslužiti možda i u sljedećoj trudnoći. Nemojte se mnogo okupirati ukrasima i igračkama jer će vam to svi u većini slučajeva kupovati nakon porođaja.

Također, ovovaži i za odjeću jer beba brzo raste i većinu stvari neće ni obući. Stoga, uživajte u svim pripremama za bebicu i opustite se za vašu najljepšu ulogu.

LUKAVI ZEC I MAGARAC – priča za djecu

LUKAVI ZEC I MAGARAC - priča za djecu LUKAVI ZEC I MAGARAC - priča za djecu. Lisica je imala jedno malo polje na kome su rasle...

Festival djece i mladih u Busanu: Najbolji je crtež iz Sarajeva!

Međunarodni filmski festival djece i mladih u Busanu (BIKY) u Južnoj Koreji najboljim crtežom je proglasio crtež iz Sarajeva autorice Ilhane Šabanović U okviru suradnje...

Komentari koje su mame koje ostaju kod kuće sigurno jednom čule

Sve mame koje ostaju kod kuće sigurno često čuju famoznu rečenicu „imaš slobodnog vremena koliko želiš“. Danas predstavljamo koji su to komentari koje su mame...

Evropska komisija odobrila akviziciju grčkog telekomunikacijskog operatera Wind United Grupi

Evropska komisija je bezuslovno odobrila kupovinu grčkog telekomunikacijskog operatera Wind Hellas od strane United Grupe, vodećeg provajdera telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Evropi. Ovom...