Šta kada djeca porastu? (5 mitova)

Roditelji potroše mnogo vremena i strpljenja dok dijete odrasta i veoma je teško odgojiti dijete. Međutim mnogi roditelji žive za dan kada će njihova djeca porasti i kada se neće više morati brinuti o njima ili će se barem morati manje brinuti o njima.

Šta kada djeca porastu? Pitanje je koje kruži u glavama svim roditeljima dok su njihova djeca mala. Da li će se vratiti omiljenom hobiju, možda će više trčati i trenirati, zdravije se hraniti možda neće raditi ništa i jednostavno će samo odmarati. Mnogo toga se vrti u glavama roditelja. Ipak koliko god roditelji mislili da kada njihova djeca porastu da će imati hrpu vremena na raspolaganju trebali bi smanjiti svoja očekivanja.

Danas vam donosimo 5 mitova koji se vežu za djecu tačnije šta kada djeca porastu. Nadamo se da će vam ovi razotkrivanje ovih mitova pomoći da se bolje pripremite za kasniji period u životu vašeg djeteta.

1. Imat ćete dovoljno vremena da učinite ono što želite kada oni budu stariji

Naravno da nećete jer i dalje morate obavljati sve ono što ste činili kad su bili mali – čistiti kuću, kuhati, peglati im, kupovati im stvari, pobrinuti se da u kući imate sve što je potrebno.

Iako mislimo da će kao odrasli vidjeti da je nešto prljavo, da treba očistiti iza i unutar wc-a ili možda izbaciti smeće kada se kanta napuni, varate se! U praksi su sve to poslovi koji ipak padnu na roditelje. Velika djeca ponašaju se kao da i dalje imaju pet godina i bez vašeg nadzora neće puno toga obaviti.

2. Neće htjeti razgovarati s vama

Ne mora biti tako, u stilu američkih filmova gdje se buntovni tinejdžeri povuku u sebe i prestaju pričati sa svojim roditeljima. Zahvaljujući drugačijem pristupu odgoju djece, danas su stvari ipak malo pozitivnije te je i komunikacija s djecom, čak i kada odrastu, u nekim porodicama dobra.

šta kada djeca porastu
Šta kada djeca porastu

Međutim, bilo bi lijepo kada bi djeca svoje probleme bila voljna iznijeti za vrijeme dnevnog svjetla, a ne u kasnim noćnim satima ili navečer kada uživate u dobrom filmu.

3. Starija djeca mogu se brinuti sama za sebe

Možda u nekom paralelnom svijetu ovaj mit ima smisla, ali u našem ne. Naravno, mnoga djeca znaju sebi pripremiti večeru ako je već gotova u frižideru i samo je treba podgrijati. Mogu oni i suđe oprati ako im dovoljno zaprijetite ili čak napuniti perilicu suđa i uključiti ako ih na to podsjetite milion puta.

Bez obzira na to sve ponekad se čini da nisu sposobni ustati se ujutro i samostalno dokučiti šta im je činiti toga dana. Iako su sudjelovali u mnogim kućanskim poslovima kao mali, izgleda da im je malo toga doista i “sjelo”. Nikad ne pogledaju prljavu kuću i pomisle kako bi nešto trebalo pospremiti niti se čini da su sposobni skuhati neko jelo od početka, bez akcije podgrijavanja.

4. Njihove igračke neće više biti razbacane po cijeloj kući

Opet ste u krivu. Da da, bit će tu i dalje, samo što će se vrsta igračaka promijeniti. Nekada su to bile kocke, dinosauri i autići, a sada će to biti video igrice, laptop, tinejdžerski časopisi. Na kauču, po podu, po stolicama, na kuhinjskom stolu nema gdje ih nećete pronaći.

5. Čim nauče voziti morat ćete ih moliti da ostanu kod kuće

šta kada djeca porastu
Šta kada djeca porastu

Tako je bilo u prošlom vremenu međutim i to se danas promijenilo. Iako bi bilo za očekivati da se djeca neće odvajati od automobila pogotovo kada je riječ o samostalnoj vožnji bez vas, u praksi je upravo suprotno. Budite spremni da ćete morati “tjerati” djecu iz kuće jer im je teško ustati s kauča, a na vozačku dozvolu uopće više ne gledaju s jednakim ushićenjem kao što ste vi možda gledali kada ste bili mladi.

Mozgalica: Možete li među golubovima pronaći mačku?

Mozgalica: Možete li među golubovima pronaći mačku? Trebat će vam malo bolji vid. Iako se čini lako, i nije baš toliko. Možete li to učiniti...

Grčki Forthnet zvanično postaje dio United Grupe

Grčki telekomunikacijski operator i pružatelj pay -TV usluga Forthnet službeno je postao dio United Grupe, vodećeg pružatelja telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi,...

Ovisnost od igrica kod djece

Igrice su se kroz posljednjih nekoliko desetljeća razvile i danas su postale jedan od glavnih medija preko kojeg se zabavljamo i opuštamo. Razni podatci...

Priče za laku noć: Uvedite svoje mališane u carstvo snova1

Priče za laku noć: Uvedite svoje mališane u carstvo snova! Priče za laku noć: Uvedite svoje mališane u carstvo snova! Većina vas složit će se da...