Utješite dijete nakon noćne more u jednostavnih 5 koraka

Svako dijete mora barem jednom imati noćnu moru i ovo kada se desi potrebno je znati šta uraditi kako bi dijete utješili i smirili.

Mnogo je tehnikako se to radite međutim danas vam donosimo tekst koji će vam pomoći kako da utješite dijete nakon noćne more u jednostavnih 5 koraka. Da dobro ste čuli sa samo 5 jednostavnih koraka možete smiri vaše dijete i objasniti mu da je to sve samo san. Nakon toga vaše dijete će moći mirno zaspati i norćna mora neće na dijete ostaviti loše posljedice.

Iako mi odrasli znamo da su snovi samo snovi dijete to ne zna, a pogotovo kada je riječ o prvim noćnim morama. Ovo ne treba zanemariti i ovom problemu se treba posvetiti puna pažnja.

Objasnite djetetu situaciju

Mala djeca ponekad će misliti da je noćna mora dio “stvarnog života” i da se uistinu dogodila. U takvim situacijama, stručnjaci nude rješenje tako što ćete djeci objasniti situaciju na njima jasnom i razumljivom jeziku.

Na primjer: “To je bio samo ružan san, sad si se probudio i na sigurnom si”. Nekoj djeci će i to biti dovoljno. Možete im pojasniti da svi sanjamo, da su neki snovi jako lijepi, a neki na žalost nisu. Također, i da mama i tata ponekad imaju noćne more, ali ništa od toga nije stvarno.

Za daljnji nastavak spavanja nadodajte kako je noćna mora buđenjem završila i da se neće ponovo javiti kada dijete zaspe.

Razgovarajte o strahovima

Dječje strahove i ružne snove mogu uzrokovati čak i neki stvarni događaji, nešto što su doživjeli ili vidjeli tijekom dana. U tom slučaju najgore je gurati problem pod tepih.

Otvoreni razgovor je najbolje rješenje. Pitajte dijete čega se toliko boji, zašto, kako je to utjecalo na njega. Objasnite mu sve što znate o strahu i razuvjerite ga da ne bi trebao imati taj strah i da određena stvar koje se boji i nije toliko strašna. Pretresite uobičajene dnevne događaje i pokušajte kroz razgovor otkloniti moguće uzroke stresa.

utješite dijete nakon noćne more u jednostavnih 5 koraka
Utješite dijete nakon noćne more u jednostavnih 5 koraka

To neće vaše dijete zauvijek lišiti noćnih mora, ali pomoći će mu da razvije emocionalnu inteligenciju te vještine potrebne da se nosi sa svojim strahovima.

Ponudite im nešto sasvim novo za vizualizaciju

Ponekad su nakon noćne more slike u glavi toliko žive da je djetetu nemoguće potisnuti ih i ponovo zaspati. Šta to znači? To znači, nema spavanja niti za roditelje.

Stručnjaci savjetuju, pomozite djetetu izbrisati te slike iz glave. Dajte im da vizualiziraju nešto novo i pozitivno. To možete napraviti ovako:

  • pročitajte jednu lijepu priču punu detalja
  • ispričajte djetetu neku svoju zgodnu iz djetinjstva
  • neka dijete nabroji 10 stvari koje bi voljelo sanjati

Bez obzira koji pristup odabrali, on će skrenuti misli s mrskog sna, a dijete će preusmjeriti misli k nečemu pozitivnom.

Budite kreativni

U razbijanju ružnih snova stručnjaci nude roditeljima i neke kreativne pristupe:

  • izradite zajedno “hvatača snova” i objesite ga iznad dječjeg kreveta,
  • kupite plišanca sa “posebnim moćima” koji može zaštititi vaše dijete od svega,
  • smislite pjesmicu koja tjera apsolutno sva čudovišta.

Utješite vaše dijete

utješite dijete nakon noćne more u jednostavnih 5 koraka
Utješite dijete nakon noćne more u jednostavnih 5 koraka

Koliko god noćna mora bila strašna, i kojim god ćete rješenjima pribjeći, utjeha je ono prvo što je vašem djetetu potrebno i najvažnije. Utješni zagrljaj, nježne riječi, malo maženja…to će smiriti dijete za prvu ruku i svakako je ugodno, a možda i samo to ponekad bude dovoljno da bi ono opet utonulo u miran san.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti korisni i da će pomoći vašem djetetu da ima što više bezbrižnih noći. Što će naravno biti pozitivno i za vas jer ćete i vi imati više sna.

Novi dječiji TV kanal IDJKids počinje sa emitovanjem

Telemach BH kompanija danas je predstavila IDJKids, novi dječiji TV kanal. Pilići, Slonići, Vesela Farma, Lola i Mila i mnogi drugi omiljeni junaci sa...

Kako igrice utiču na mozak djeteta

Industrija video igara je danas jedna od najprofitabilnijih u svijetu. Svake godine velike kompanije izbace nekoliko velikih naslova koji zadive cijeli svijet. Stoga je normalno...

Trebate li dopustiti djetetu da gleda horore?

Horor je veoma specifičan žanr u filmskoj industriji. Jedna grupa ljudi ga apsolutno obožava i gledaju sve vrste horor filmova dok druga pak ne...

Odgoj djece: 5 znakova koji govore da ste strog roditelj

Odgajanje je veoma zahtjevan posao koji zna nekada i biti veoma naporan. Sigurni smo da se svi roditelji  s vremena na vrijeme pitaju da...