Utješite dijete nakon noćne more u jednostavnih 5 koraka

Contents

Svako dijete mora barem jednom imati noćnu moru i ovo kada se desi potrebno je znati šta uraditi kako bi dijete utješili i smirili.

Mnogo je tehnikako se to radite međutim danas vam donosimo tekst koji će vam pomoći kako da utješite dijete nakon noćne more u jednostavnih 5 koraka. Da dobro ste čuli sa samo 5 jednostavnih koraka možete smiri vaše dijete i objasniti mu da je to sve samo san. Nakon toga vaše dijete će moći mirno zaspati i norćna mora neće na dijete ostaviti loše posljedice.

Iako mi odrasli znamo da su snovi samo snovi dijete to ne zna, a pogotovo kada je riječ o prvim noćnim morama. Ovo ne treba zanemariti i ovom problemu se treba posvetiti puna pažnja.

Objasnite djetetu situaciju

Mala djeca ponekad će misliti da je noćna mora dio “stvarnog života” i da se uistinu dogodila. U takvim situacijama, stručnjaci nude rješenje tako što ćete djeci objasniti situaciju na njima jasnom i razumljivom jeziku.

Na primjer: “To je bio samo ružan san, sad si se probudio i na sigurnom si”. Nekoj djeci će i to biti dovoljno. Možete im pojasniti da svi sanjamo, da su neki snovi jako lijepi, a neki na žalost nisu. Također, i da mama i tata ponekad imaju noćne more, ali ništa od toga nije stvarno.

Za daljnji nastavak spavanja nadodajte kako je noćna mora buđenjem završila i da se neće ponovo javiti kada dijete zaspe.

Razgovarajte o strahovima

Dječje strahove i ružne snove mogu uzrokovati čak i neki stvarni događaji, nešto što su doživjeli ili vidjeli tijekom dana. U tom slučaju najgore je gurati problem pod tepih.

Otvoreni razgovor je najbolje rješenje. Pitajte dijete čega se toliko boji, zašto, kako je to utjecalo na njega. Objasnite mu sve što znate o strahu i razuvjerite ga da ne bi trebao imati taj strah i da određena stvar koje se boji i nije toliko strašna. Pretresite uobičajene dnevne događaje i pokušajte kroz razgovor otkloniti moguće uzroke stresa.

utješite dijete nakon noćne more u jednostavnih 5 koraka
Utješite dijete nakon noćne more u jednostavnih 5 koraka

To neće vaše dijete zauvijek lišiti noćnih mora, ali pomoći će mu da razvije emocionalnu inteligenciju te vještine potrebne da se nosi sa svojim strahovima.

Ponudite im nešto sasvim novo za vizualizaciju

Ponekad su nakon noćne more slike u glavi toliko žive da je djetetu nemoguće potisnuti ih i ponovo zaspati. Šta to znači? To znači, nema spavanja niti za roditelje.

Stručnjaci savjetuju, pomozite djetetu izbrisati te slike iz glave. Dajte im da vizualiziraju nešto novo i pozitivno. To možete napraviti ovako:

  • pročitajte jednu lijepu priču punu detalja
  • ispričajte djetetu neku svoju zgodnu iz djetinjstva
  • neka dijete nabroji 10 stvari koje bi voljelo sanjati

Bez obzira koji pristup odabrali, on će skrenuti misli s mrskog sna, a dijete će preusmjeriti misli k nečemu pozitivnom.

Budite kreativni

U razbijanju ružnih snova stručnjaci nude roditeljima i neke kreativne pristupe:

  • izradite zajedno “hvatača snova” i objesite ga iznad dječjeg kreveta,
  • kupite plišanca sa “posebnim moćima” koji može zaštititi vaše dijete od svega,
  • smislite pjesmicu koja tjera apsolutno sva čudovišta.

Utješite vaše dijete

utješite dijete nakon noćne more u jednostavnih 5 koraka
Utješite dijete nakon noćne more u jednostavnih 5 koraka

Koliko god noćna mora bila strašna, i kojim god ćete rješenjima pribjeći, utjeha je ono prvo što je vašem djetetu potrebno i najvažnije. Utješni zagrljaj, nježne riječi, malo maženja…to će smiriti dijete za prvu ruku i svakako je ugodno, a možda i samo to ponekad bude dovoljno da bi ono opet utonulo u miran san.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti korisni i da će pomoći vašem djetetu da ima što više bezbrižnih noći. Što će naravno biti pozitivno i za vas jer ćete i vi imati više sna.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Kako internet utiče na djecu

Za razliku od prošlosti danas djeca odrastaju uz internet koji se često ne kontroliše od strane roditelja, te može napraviti ozbiljan problem za zdravlje...

Telemach BH: Ponosni smo zbog plasmana košarkašica na Evropsko prvenstvo

Košarkašice Bosne i Hercegovine ostvarile su historijski sportski uspjeh plasiravši se poslije 22 godine na Evropsko košarkaško prvenstvo Svi mi u Bosni i Hercegovini...

Zbog čega je Google oglašavanje isplativo?

Google oglašavanje je popularno jer možete prikazivati ​​oglase da biste generirali više potencijalnih kupaca i prihoda, bez obzira na starost web stranice i njenu...

Telemach donacijom Kulturnom centru „Petar Kočić“ u Mrkonjić Gradu obilježio 10 godina poslovanja

Donacija osigurala i edukacije iz oblasti digitalnih tehnologija Predstavnici kompanije Telemach u okviru aktivnosti obilježavanja svoje desete godine poslovanja u BiH uručili su vrijednu donaciju...