Kako zabaviti dijete bez igračaka

Igra je nešto što je svakom djetetu potrebno. Današnja djeca odrastaju u moru igračaka i imate percepciju da se s pola od tih igračaka ne igraju.

Međutim kako zabaviti dijete bez igračaka. Šta ako ste na ljetovanju i zaboravili ste da spakujete igračke kako će se vaše dijete zabaviti. Naravno da ne trebate paničiti danas ćemo govoriti u pravo o tome kako zabaviti dijete bez igračaka i nadamo se da ćemo potaknuti vašu kreativnost da uz malo mašte možete zabaviti vaše dijete.

Kako se igrati s djetetom

U današnjem svijetu sve se događa ubrzanim tempom. Roditelji puno vremena provode na poslu, imaju dosta obveza kod kuće i sve manje vremena za provođenje u slobodnoj igri s djecom. Stoga je vrlo bitno da dragocjeno vrijeme s djecom provedete na što kvalitetniji način.

kako zabaviti dijete bez igračaka
Kako zabaviti dijete bez igračaka

Prije svega potrebno je da se zajedno s vašim djetetom opustite, isključite televizor, zaboravite na ručak koji trebate napraviti, posao koji trebate obaviti. Sjednite na pod, “spustite” se na djetetovu razinu i započnite veselu igru s vašim djetetom. Promatrajte što vaše dijete radi, šta voli i slijedite njegov interes u igri. Ne namećite svoja pravila, već se pridružite njegovima. Veoma je bitno da ste ravnopravni, zaboravite na ulogu roditelja pokušajte da se vratite u mlade dane kada ste i vi bili bezbrižni i samo razmišljali o igri i zabavi.

Sve što vaše dijete radi vi komentarišite, ali opet ponavljamo na zabavan način. Opisujte šta radi jer na taj način jačate govorne sposobnosti vašeg djeteta. Istraživanja pokazuju da dijete najbolje uči kad mu opisujete predmet njegovog interesa. Proširujte igru raznim pitanjima, primjerice: “Što ćemo praviti od ovih drvenih kockica? Kako ćemo napraviti dvorac? Gdje ću staviti ovu crvenu kocku? Kako izgleda princeza?”. Pretvarajte se, glumite raznorazne uloge, koristite afekt, potaknite dječju maštu, potičite dijete na rješavanje problema u igri (npr. pretvarajte se da ste princeza koju treba spasiti). Uspostavite što bolju interakciju s vašim djetetom i pobrinite se da oboje uživate u njoj.

Budite slobodni i opušteni

Danas djeca više žude za ambalažom, a ne za igračkom koja je unutar ambalaže. Naprimjer uzmite kutiju od plastičnog autića. Kutija u kojoj je bio autić može biti dosta zabavnija i privlačnija za vaše dijete od samo autića. Na ovaj način djetetu potičete maštu, kutija može biti brod, šešir, lonac za kuhanje. Stoga uvijek budite opušteni i spremni da pratite vaše dijete ako vam daje signale i pokuša vam objasniti da kutiju vidi kao šešir. Potaknite ga i pridružite mu se na ovaj način ćete ostvariti posebnu vezu s djetetom.

kako zabaviti dijete bez igračaka

Također učite vaše dijete da jedna igračka može imati dvije primjene ili čak još bolje a sve od omota, kutije pa do same igračke treba da se iskoristi za igru. Često djeca mogu odbaciti i poderati omot samo da bi došli do igračke što je naravno pogrešno. Morate naučiti dijete da kutija koju je ono bacilo i poderalo moglo biti mjesto za skladištenje ostalih igračaka u budućnost. Na ovaj način se dijete uči da čuva svoje stvari i da im daje drugu svrhu tako da niti jedan predmet neće biti beskoristan.

Ako ne možete da dobijete ideju kako da se igrate ili vam je potrebno nešto da probijete led uvijek možete biti svoji. Nema ništa bolje od razgovora, okreta skakutanja, škakljanja, igranja uloga. Djeci često upravo ove igre s roditeljima gdje se trči oko kuće ili gdje se igraju uloga s roditeljima donesu najbolju zabavu. Ne postoji količina novca koja može zamijeniti ovaj odnos i interakciju koju mogu ostvariti roditelj i dijete stoga uvijek budite opušteni i spremni da se zabavite.

Vi ne zabavljate samo dijete vi od malih nogu gradite jedan poseban odnos i garantujemo vam da uz igru i razgovor vaše dijete će vas čak i nakon što odraste smatrate najboljim i iskrenim prijateljom.

Najbolje konzole za igranje

Tržište igračkih konzola danas je šire nego ikad. Konstantno novi proizvođači pokušavaju da svoju konzolu stave na prvo mjesto na tržištu. Međutim koliko god se...

United Grupa: VIVACOM dobitnik Tier 4 certifikata plana Teleport zvanično među najsavremenijim satelitskim centrima

United Grupa objavila je danas da je VIVACOM, vodeći telekomunikacijski operater u Bugarskoj, dobitnik Tier 4 certifikata koji dodjeljuje Svjetska asocijacija satelitskih komunikacija (WTA). VIVACOM upravlja...

Komentari koje su mame koje ostaju kod kuće sigurno jednom čule

Sve mame koje ostaju kod kuće sigurno često čuju famoznu rečenicu „imaš slobodnog vremena koliko želiš“. Danas predstavljamo koji su to komentari koje su mame...

Iz Telemach BH stiže jedinstvena ponuda EON paketi 12 mjeseci upola cijene!

EON paketi sa televizijom, internetom i telefonijom od sada su u okviru jedinstvene ponude dostupni po duplo nižim cijenama za sve one koji ugovore...