Kako izabrati idealan ruksak za prvačića

Savjeti koji će pomoći prilikom kupovine ruksaka

Ukoliko će vaše dijete uskoro krenuti u školu,sigurno da želite znati kako izabrati idealan ruksak za prvačića. Ruksaci su neizostavna stvar za svakog školarca. Poznato je da su školske torbe prepune teškim knjigama. Ovo naravno može utjecati negativno na razvoj leđa i držanja vašeg mališana.

Dok roditelji čekaju novo pravilo vezano za školske torbe, ostaje nam jedino da pronađemo što kvalitetniju i anatomski ispravnu torbu.

Djeca od 6 do 7 godina su još u razvoju te je potrebno na sve načine pružiti im dodatnu zaštitu njihovim leđima.

Kvalitetni ruksaci za djecu ne moraju biti izvan vašeg budžeta. Uz dovoljno istraživanja možete pronaći savršenu školsku torbu za vašeg mališana.

kako izabrati idealan ruksak za prvacica

Obratite pažnju na veličinu ruksaka

Prilikom kupovine ruksaka neizostavna stvar je da obratite pažnju na veličinu ruksaka. On ne bi trebao biti veći od vašeg prvačića. Time ćete obezbijediti dodatnu stabilnost koja je potrebna djeci u tim godinama. Stoga, dok birate školsku torbu povedite u kupovinu i vašeg mališana kako bi mogli vidjeti da li je dobra veličina.

Dodatni plus je ako uspijete pronaći ruksak sa dodatnim kajiševima koji osiguravaju da se torba nosi na što pravilniji način. Ovo također pomaži i u slučajevima kada je teška torba.

Anatomski ispravan ruksak zaista ima veliku ulogu u zaštiti mališanovih leđa. To znači da ravnomjerno raspoređuje težinu i opterećenje koje je usmjereno na kičmu. Ovakva vrsta ruksaka je također odlična jer pruža udobnost prilikom kretanja, te se prilagođava strukturi tijela. Kod nekvalitetnih ruksaka tijelo se prilagođava leđima i time se stvaraju brojni poremećaji u razvoju kičme i držanja.

Najvažnija karakteristika anatomskih ruksaka je da ne štete formiranju kičme. Tako će budući školarci moći sa osmijehom nositi školske torbe.

Izabrati kvatitne ruksake je posebno važno u našem okruženju gdje su teške školske torbe postale sastavni dio škole. Stoga, nemojte čekati promjene po ovom pitanju i izaberite ruksak koji će vašem prvačiću omogućiti nesmetan razvoj kičme i leđa.

Sigurno se pitate kako prepoznati takve ruksake? Najbolji savjet je da gledate ruksake sa čvrstom postavom koja na leđima ima mekane uloške koji će pružiti školarcu željenu udobnost.

Kvalitetan ruksak neće naštetiti zdravlju djece. Ovo bi trebala biti i primarna uloga svake školske torbe na tržištu.

Pazite da naramnice budu dovoljno široke i mekane

Mnogi roditelji ne obraćaju pažnju na vrstu ruksaka koji će njihovo dijete nositi svaki dan u školu. Pa tako često kupe torbu sa uskih i neudobnim naramenicama. Uz pomoć naramenica vi možete nositi ruksak na leđima. Što je sasvim logično jer je to sastavni dio svakog ruksaka.

kako izabrati idealan ruksak za prvačića ukoliko će vaše dijete uskoro krenuti u školu,sigurno da želite znati kako izabrati idealan ruksak za prvačića. ruksaci su neizostavna stvar za svakog školarca. poznato je da su školske torbe prepune teškim knjigama. ovo naravno može utjecati negativno na razvoj leđa i držanja vašeg mališana.

 Zbog toga, preporučujemo da naramenice budu dovoljno široke i mekane. Ruksak sa ovim karakteristikama bit će udoban za nošenje.

Dodatno je važno da naramenice budu podesive. Tako ćete ih bolje kontrolisati.

Uz karakteristiku podesivosti vaše dijete može nositi istu školsku torbu i iduće godine kada poraste.

Posebnu pažnju obratite i na čvrstoću materijala od kojeg je ruksak izrađen. Poželjno je da bude izdržljiv materijal koji je otporan na vodu. Pokušajte pronaći ruksake sa krutim oblikom jer to omogućava bolju raspodjelu težine stvari koje se nalaze u njemu.

Pripremanje mališana za školu može biti stresno. Ne zaboravite da prilikom odabira ruksaka slušate mišljenje vašeg mališana jer upravo će je on nositi svaki dan u školu. Pokušajte pronaći torbu koja je u skladu sa njegovim karakterom. Nemojte gledati samo ruksake sa animiranim junacima i princezama već one koji su savršen spoj udobnosti i kvaliteta.

Danas se zanemaruje važnost ruksaka i njihov utjecaj na razvoj kičme. Stoga, važno je da od malih nogu obezbijedite siguran put razvoja kičme i leđa kod djece. Posljednja stvar je da ne zaboravite uživati u ovom periodu sa budućim školarcima jer ćete se ovih uspomena zasigurno prisjećati u budućnosti.

Telemach BH i Telemach fondacija podržali rad lokalnih zajednica i dobrotvornih organizacija

Telemach BH i Telemach fondacija prihvatili inicijativu Ambasade SAD u BiH, da se umjesto podrške organizaciji proslave rođendana SAD ove godine podrži rad lokalne...

Kako natjerati tinejdžera da uči

Svi znamo da u godinama puberteta djeca su aktivna, počinju da misle samostalno i teško ih je kontrolisati. Ovaj vid buntovništva pogotovo se osjeti na...

Telemach BH: Ponosni smo zbog plasmana košarkašica na Evropsko prvenstvo

Košarkašice Bosne i Hercegovine ostvarile su historijski sportski uspjeh plasiravši se poslije 22 godine na Evropsko košarkaško prvenstvo Svi mi u Bosni i Hercegovini...

Iz Telemach BH stiže jedinstvena ponuda EON paketi 12 mjeseci upola cijene!

EON paketi sa televizijom, internetom i telefonijom od sada su u okviru jedinstvene ponude dostupni po duplo nižim cijenama za sve one koji ugovore...