Kako odabrati pravu igračku za vaše dijete?

Kako odabrati pravu igračku – saznajte uz TNT Kids TV, kako da odabere onu pravu!

Kako odabrati pravu igračku – saznajte uz TNT Kids TV, kako da odabere onu pravu!

Za pravilan razvoj od najranijeg uzrasta važnije da dijete ima po jednu igračku iz svake grupe nego pet igračaka iz iste.

Dijete bi trebalo da ima igračke iz sljedećih grupa igračaka.

  • Zvučne – prvo zvečka, a kasnije muzičke igračke ili jednostavni muzički instrumenti.
  • Didaktičke – dvije igračke za učenje sličnosti i razlika, za stariju djecu idealne su veće slagalice.
  • Vizuelne – za početak drvene olovke i bojice, kasnije flomasteri, kolaž-papir, glinamol ili plastelin. Crtanje zaokuplja pažnju djeteta, razvija njegovu grafomotoriku, maštu i kreativnost.
  • Konstruktivne – podstiču logičko rezonovanje i koncentraciju, razvijaju maštu i kreativnost. Ove igračke može da koristi više djece. U ovu grupu spadaju razne kocke od kojih dijete može da napravi najraznovrsnije stvari, robote, kuće, vozila, zamkove…
  • Motoričke – male lopte, veće lopte, badminton, pingpong loptice i slično.

Kako odabrati pravu igračku po uzrastu

Za dijete može da bude veoma frustrirajuće ako igračka ne odgovara njegovom uzrastu.U nastavku vam donosimo spisak igračaka za djecu po uzrastu:

Kako odabrati pravu igračku – Od rođenja do devet mjeseci:

Dijete može da koristi igračke praktično od rođenja.

Tada su najpotrebnije takozvane funkcionalne igračke. One potpomažu razvoj motoričkih, čulnih, opažajnih sposobnosti. U tom uzrastu najvažnija je zvečka.

Iako su danas popularne zvečke koje pište, jarkih boja, takav istovremeni udar na čula stručnjaci ne preporučuje. Dijete na početku ne razaznaje boje, vid mu je zamućen, te je dovoljno da zvečka bude u dvije kontrastne boje, pastelna i laka za držanje.

Malo kasnije dobre su gumene igračke koje smiju da žvaću, kocke koje se slažu i igračke koje proizvode prijatan zvuk (ali ne preglasan).

kako odabrati pravu igračku
Kako odabrati pravu igračku

Kako odabrati pravu igračku – Od devet do 12 mjeseci:

Loptice, igračke s točkićima ili pokretnim dijelovima, kocke koje se slažu jedna u drugu, ili jedna na drugu najbolji su izbor za ovaj uzrast.

Takođe, dobre su i gimnastike koje obično imaju više funkcija, a podstiču dijete na puzanje i kasnije na hodanje.

Sličnu ulogu imaju guralice i razne igračke na točkovima koje se vuku ili guraju.

Od 12 do 24 meseca:

U ovom periodu još uvijek su zanimljive razni autići koji se mogu voziti, konstrukcije i kocke s geometrijskim elementima, slikovnice, lutke.

Dijete počinje da se zanima za muziku i bajke, a počinje i da se javlja simbolička igra – vole da hrane druge ili svoje „bebe“ i da spremaju hranu, pa su kuhinje i posuđe raznog oblika takođe dobar poklon. Dobre su i igračke koje što više liče na živa bića koja predstavljaju.

Od dvije do tri godine:

U ovom uzrastu dijete je veoma aktivno, trči, penje se, skače, ali ga ne drži dugo pažnja.

Umije da drži bojice i pomalo crta, da isprobava razne tehnike, a i pravo je vrijeme da uživa u plastelinu i raznim tjestima za oblikovanje.

Takođe, u ovom uzrastu dijete već može da slaže bockalice i uživljava se u uloge, pa majstorski alat, ljekarski pribor, pribor za friziranje postaju zanimljive igračke.

Od tri do pet godina:

U ovom periodu djeca pucaju od energije, pa su trotinet, tricikl i bicikl veoma poželjne igračka, kako bi što više bili u pokretu i razvijali sinapse.

Takođe, ovo je pravo vrijeme da djeca počnu da koriste razne igre s pravilima, koja ih uče strpljenju, samokontroli i prihvatanju poraza.

U tom uzrastu veoma dobri pokloni su bojice, bojanke, pazle, kao i sve igračke koje im daju mogućnost da oponašaju odrasle i igraju se igara uloga. U ovom periodu zanimljive su i igračke koje se kreću i ispuštaju zvuke, knjige za djecu, kućice za lutku, garaže za automobile i sl.

Od šest do sedam godina:

U ovom uzrastu djeca su već ozbiljni igrači, jako vole da istražuju i isprobavaju nove stvari, a radoznalost im raste svakog dana.

Za ovaj uzrast idealni su automobili na daljinsko upravljanje, osnovni set za hemiju, magneti, teleskopi, umjetnički setovi, kompjuterske igrice, lego kocke, sportska oprema, igre koje zahtjevaju strategiju, kao što je šah, na primjer.

Na tržištu ima jako mnogo zanimljivih društvenih igara, kao i interaktivnih mapa, koje su sjajne za taj uzrast.

Djeca školskog uzrasta:

Pogrešno je od djeteta očekivati da prestane da se igra samo zato što je krenulo u školu.

Ne možete očekivati da će zaboraviti na svijet mašte i igre istog trenutka kada dobije prvi udžbenik. Igra može da bude korisna i u samom procesu savladavanja školskog gradiva, jer se kroz igru najlakše uči.

Zato su u ovom uzrastu veoma korisne igračke edukativnog karaktera, kao i društvene igre, čija je ponuda danas veoma bogata.

Pogledajte savjete kako da napravite vrhunske fotografije

Ako ste početnik u fotografisanju i potrebno vam je nekoliko savjeta kako da počnete, nastavite da čitate tekst. A ako se već duže bavite...

CNN: WhatsApp postaje ozbiljan problem u borbi s koronavirusom

Vlasti zemalja diljem svijeta pokušavaju na sve načine građanima dati točne informacije o pandemiji koronavirusa te pokušavaju, koliko je moguće, smiriti paniku. Stožeri za civilnu...

Španija/ Restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara

Restoran na sjeveroistočnoj obali Španije posjetiteljima omogućuje izbjegavanje kontakta s osobljem i minimiziranje rizika od zaraze koronavirusom. Posjetitelji pizzerije Funky Pizza u Palafrugellu na Costa Bravi, popularnom turističkom...

WhatsApp prestaje raditi na brojnim mobitelima, provjerite je li vaš među njima

Whatsapp, popularna aplikacija za razmjenu poruka, očekuje veliko ažuriranje koje će onemogućiti njeno korištenje na mnogim modelima mobitela. Starije verzije Androida i iOS operativnih sustava...