back to top

Najiščekivaniji novitet: Evo što se sve zna o PlayStationu 5

Dolazak Sony PlayStationa 5 se bliži. Sve je više glasina koje se odnose na njegov izgled i karakteristike. CNN se osvrnuo na one priče koje djeluju najpouzdanije.

Kako će izgledati?

Rani prototipi koji su fotografirani i objavljeni na internetu izgledaju isto kao i dizajn koji je tvrtka Sony registrirala prošlog kolovoza u Brazilu.

Gornja strana PlayStationa 5 bit će u obliku slova V, što je ujedno i rimski broj 5. Dizajn uspijeva izgledati istovremeno i futuristički i nostalgično, kao iz nekog znanstvenofantastičnog filma iz osamdesetih. Nije toliko tanak kao njegov prethodnik, ili kao Xbox One X, i njegova glomaznost je nešto što podsjeća na starija vremena.

Ako zaista bude izgledao nalik prototipu, to bi bilo odstupanje od onoga na što nas je Sony do sada navikao. Iz tvrtke se nisu oglasili povodom ove teme.

Novi logotip

U ostalim aspektima, Sony nije puno mijenjao. U ponedjeljak, na Sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu, predsjednik tvrtke “Sony Interactive Entertainmenta” Jim Ryan otkrio je kako će izgledati novi logo PlayStationa 5, a koji se dosta oslanja na prošle logotipe.

Što se nalazi u konzoli?

Poznato je da će PS5 koristiti AMD-ove grafičke čipove. Očekuje se da će novi PlayStation biti znatno brži pri učitavanju, kao i da će imati poboljšan zvuk. Podržavat će ray-tracing tehnologiju i imat će SSD hard disk za brži pristup igrama.

View this post on Instagram

Welcome to 2020. #PS5

A post shared by PlayStation (@playstation) on

Igraće palice

Iz Sonyja je najavljeno da će PS5 imati redizajnirane igraće palice. Oni će sadržati haptičke informacije koje će korisnicima pružati bolji osjećaj za ono što se u igrama događa.

“Haptičke informacije zaista će nuditi širi spektar povratnih informacija, pa će se, na primjer, udarac u zid s trkaćim automobilom doživljavati mnogo drugačije od uklizavanja na nogometnom terenu. Čak ćete moći steći osjećaj za razne teksture dok trčite poljima trave ili blatom”, otkriva Jim Ryan.

“Jedan od ciljeva bio nam je da igrači imaju veći osjećaj uključenosti kada igraju igre”, dodao je.

Kada dolazi PS5 i koliko će koštati?

Sony je potvrdio prošlog listopada da će konzola biti predstavljena 2020. tijekom blagdana, gotovo šest godina nakon izlaska PS4. Iz tvrtke se nisu željeli oglasiti po pitanju cijene konzole, ali Piers Harding-Rolls, direktor za istraživanja i analizu igara kompanije IHS Markit, predviđa da će PS5 vjerojatno koštati oko 500 dolara, ako ne i više.

PS5 trebao bi biti konkurencija Microsoftovom projektu Scarlett, sljedećoj generaciji Xbox konzola, koja je također najavljena u približno isto vrijeme.

View this post on Instagram

Happy New Year from your friends at PlayStation ?

A post shared by PlayStation (@playstation) on

Međutim, ova cijena kao i vrijeme izlaska znače da će PS5 gotovo sigurno zaostajati u prodaji za Nintendo Switchom. Nintendo će koštati između 200 i 300 dolara. Harding-Rolls predviđa da će Nintendo konzola biti prodana u 20,2 milijuna primjeraka, dok će PS5 zabilježiti oko 6,5 milijuna prodaja, a Xbox X serija oko 4,5 milijuna prodaja u 2020. godini.

“Pretpostavljam da će prodaja u prvoj godini biti slična kao prodaja PS4. Međutim, to će u velikoj mjeri ovisiti o spremnosti tvrtke Sony da iziđe s konkurentnom cijenom”, rekao je Joost van Dreunen, generalni direktor tvrtke SuperData.

U sljedećem razdoblju očekuje se još više priopćenja iz tvrtke Sony, poput ovog od ponedjeljka, iz kojih ćemo saznati još informacija. U lipnju će biti održan The Electronic Entertainment Expo, glavni događaj za industriju videoigara i tada ćemo nesumnjivo saznati mnogo više.

Evo zašto ne biste trebali držati laptop u krilu

Evo zašto ne biste trebali držati laptop u krilu! Evo zašto ne biste trebali držati laptop u krilu - Ako laptop često držite u krilu,...

United Grupa postigla dogovor o preuzimanju najveće bugarske novinske kompanije Vestnik Telegraf

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi, objavila je danas da je postigla dogovor o preuzimanju Vestnik Telegraf, najvećeg bugarskog novinskog...

Zdrav odnos djece prema tehnologiji

Savremeni problem roditelja širom svijeta je kako da natjeraju svoju djecu da ispuste mobilni telefon ili tablet iz ruku i da se sklone od...

Dostupna mobilna aplikacija Red vožnje Općina Travnik

Na Google Play Storu dostupna je mobilna aplikacija Red vožnje Općina Travnik. Navedena mobilna aplikacija je napravljena, između ostaloga, sa ciljem da se građani i...