back to top

Znakovi koji pokazuju na to da je vaše dijete nadareno

Sigurno ste se barem jednom zapitali da li je vaše dijete iznad prosjeka ostale djece. Gotovo smo uvjereni da ste pokušali otkriti koji su to znakovi koji pokazuju na to da je vaše dijete nadareno. Današnji tekst posvećen je upravo ovoj temi i nadamo se da ćete nakon ovog teksta imati potrebno znanje da testirate vaše dijete.

Znakovi koji pokazuju na to da je vaše dijete nadareno su svuda oko vas i oni čak nisu toliko skriveni. Nadarena djeca često svoje sposobnosti pokazuju na razne načine, te je na vama da uočite i date pažnju djetetu kada se pokušava izraziti.

Objašnjavajući kako uočiti nadarenog mališana, dr. Mimi Wellisch, psihologinja, odgojiteljica i direktorica kompanije Clever Kids Consultancy, rekla je da se to često svodi na sitnije detalje. „Do predškolske dobi, opći znak darovitosti može se pokazati na iznenađujuće detaljnim ili naprednim crtežima, na primjer na karti grada gledanom iz ptičje perspektive. Takvo će vam dijete reći puno stvari o svom crtežu, ako ga pitate“ tvrdi dr. Mimi Wellisch.

Evo pet znakova koji pokazuju na to da je vaše dijete nadareno:

1. Brzo uči i zainteresirano je za znanje

Mnogi naučnici tvrde da je jedan od najvećih pokazatelja inteligencije djeteta upravo želja za znanjem i vrijeme koje je potrebno djetetu da određeno znanje upije. Dijete koje konstantno traži od svog roditelja da mu objašnjava stvari, koje je znatiželjno i koje želi da uči uvijek nešto novo o raznim stvarima je dosta inteligentnije od svojih vršnjaka.

znakovi koji pokazuju na to da je vaše dijete nadareno

Možete napraviti jednostavan test s par pitanja čim ćete testirati brzinu upijanja znanja vašeg djeteta.

2. Upotrebljava dosta teške riječi

Ako vaše dijete iz dana u dan koristi nove riječi koje su također dosta teške za izgovor onda to predstavlja znak nadarenosti. Većina djece neće koristiti riječi ili čak rečenice koje koriste odrasli, ali oni koji ih koriste time pokazuju da su nešto više nadarena i spremnija za novo znanje u odnosu na svoje vršnjake.

3. Čitaju dosta ranije od ostale djece

Za nadarenu djecu čitanje je privlačno i najbolji način da saznate da li je vaše dijete nadareno je upravo čitanje. Dakle, djeca koja su nadarena uvijek će bolje prepoznavati slova, znakove i vježbat će izgovor što se povezuje s prvim znakom, a to je znanje i želja za znanjem.

4. Povećana kreativnost

Dosta bitan element kada se želi ispitati nadarenost djeteta je kreativnost. Dakle, ako vaše dijete crta komplikovane crteže ili želi da riješi zadatak na svoj način onda je to znak da ima svoj način razmišljanja i da ne slijedi slijepo pravila. Također ako vaše dijete piše dosta avanturistične priče i kreira zamišljene likove onda to znači da su njegova kreativnost dosta visoka.

znakovi koji pokazuju na to da je vaše dijete nadareno

5. Samostalnost

Djeca koja su nadarena veoma su samostalna. Kao primjer možemo uzeti da će većina nadarene djece tražiti da se samostalno oblači još od svoje druge godine. Možda će nakon par godina početi da pravi sebi doručak, sve su ovo karakteristike koje govore o tome da je vaše dijete samostalno i da mu ne treba u velikoj mjeri vaša pomoć. Naravno vaše dijete je i dalje dijete i trebate mu pomagati i brinuti se za njega i nikako ga ne smijete prepustiti da samo donosi velike odluke i da radi šta želi ipak ste vi roditelj.

Naravno postoji još mnogo znakova kao što su energija i manja količina sna. Također pamćenje i prepoznavanje je veoma bitan znak kada se govori o nadarenosti djeteta. Lista naravno nije kompletirana i savjetujemo vama da se bacite na dalje istraživanje. Također testirate vaše dijete i provjerite da li je nadareno i radite s vašim djetetom, konstantno ga učite novim stvarima i budite mu podrška.

Pandemija pomogla poslovanju Netflixa, raste i prodaja videoigara

Pandemija korona virusa pomogla je poslovanju Netflixa, američkog video streaming servisa, koji je u prvom kvartalu ove godine zabilježio novih 15,8 miliona pretplatnika, što...

Evo zašto ne biste trebali držati laptop u krilu

Evo zašto ne biste trebali držati laptop u krilu! Evo zašto ne biste trebali držati laptop u krilu - Ako laptop često držite u krilu,...

Dostupna mobilna aplikacija Red vožnje Općina Travnik

Na Google Play Storu dostupna je mobilna aplikacija Red vožnje Općina Travnik. Navedena mobilna aplikacija je napravljena, između ostaloga, sa ciljem da se građani i...

Roboti u italijanskoj bolnici spašavaju živote medicinara

Roboti neumorno rade u Varezeu (Italija) u bolnici koja liječi zaražene od koronavirusa, a italijanski doktori i medicinsko osoblje kažu da im na taj...