back to top

Kako Pomoći Djetetu u Pubertetu

Pubertet je veoma kompleksno vrijeme kroz koje svako dijete mora proći i ono nije nimalo lako. Pogotovo u današnje doba kada roditelji imaju previše obaveza i naprosto ne mogu posvetiti svu svoju pažnju prema djetetu.

Kako pomoći djetetu u pubertetu, koji su to koraci koje roditelji moraju poštovati da bi učinili da njihovo dijete ne mora samo proći kroz ovaj period pun novog otkrivanja tema je današnjeg teksta. Nadamo se da će vam ovaj tekst dati dodatni kontekst kada je riječ o pubertetu i kako se treba ponašati prema tinejdžeru.

Svjedoci smo da često mnogi tinejdžeri dignu ruku sami na sebe, jednostavno problemi ih pobijede i ne mogu sami više da se bore. Ovo može dovesti do zatvaranja i fizičkih povreda ili u do nečeg još goreg. Glavni razlog zašto se djeca predaju je taj što im je nedostajalo pažnje i pomoći njihovih najbližih.

Koliko je važan dobar odnos tinejdžera s porodicom

Stvorena je percepcija da tinejdžeri mrze svoje roditelje, da se zatvaraju u sobu i da ne žele provoditi vrijeme sa svojom porodicom. Međutim mnoga istraživanja su pokazala da to nije tačno i da je tinejdžerima potrebno dosta više pažnje nego recimo u ranijim fazama života. Ne trebate pustiti djecu da se sama snalaze u ovom novom i hektičnom dijelu života. Trebate ih primiti za ruku, razgovarati s njima, ohrabriti ih da će sve biti uredu da će ova faza njihovog života proći i da nemaju potrebu za brigu.

kako pomoći djetetu u pubertetu

Odnosi između roditelja i djeteta ne trebaju prestati kada djeca postanu starija. Bilo da vaše dijete ima 2, 12, 20 ili više godina potrebno je da imate zajednički jezik i da ste u dobrim odnosima. Samo na ovaj način možete pomoći vašem djetetu.

Vi usmjeravate dijete, osoba ste od iskustva prošli ste pubertet i znate kako je biti u pubertetu zašto to ne bi iskoristili da pronađete zajednički jezik s vašim djetetom. Sigurno će i djetetu biti lakše kada ispričate svoju neku sramotnu priču iz puberteta.

Koliko porodica može pomoći

Porodica svom djetetu u pubertetu pruža finansijsku i praktičnu pomoć. Većina tinejdžera želi i dalje da provodi vrijeme sa svojom porodicom. Oni su uz dijete tu od kada ono zna za sebe i sada ne želi da se to promijeni, ali nekada roditelji ne pokazuju dovoljno razumijevanja za djetetove nove želje i tu dolazi do nerazumijevanja.

Većina porodica ima probleme tokom puberteta i prolazi kroz turbulentni period, svakodnevno se dešavaju usponi i padovi, ali se obično odnos poboljša do kraja adolescencije. Djeca tada postaju zrelija i znaju procijeniti ko im želi dobro, a roditelji to svakako žele. Nakon puberteta, ove porodice ostaju snažno povezane i kasnije, kada djeca polako odlaze iz roditeljskog doma.

Ipak koliko god tinejdžeri bili osjetljivi u ovom periodu vi morate pokazati podršku ali i autoritet. Nemojte previše dozvoljavati djetetu da samo odlučuje o nekim stvarima. Naravno da mu vi nećete birati garderobu ili koju će vrstu muzike slušati. Ali, vi ćete postaviti granice i pravila ponašanja koja će dijete morati da slijedi u kući.

kako pomoći djetetu u pubertetu

Osjećaj autoriteta i predvidljivosti će djetetu uliti sigurnost i osjećat će se sigurnije i opuštenije. Ma kako se to vama činilo u trenutku. Dijete će zapravo time što mu vi zabranjujete da negdje ode, negdje u djeliću mozga biti zahvalno što zna da brinete i mislite na njega i kada nije kod kuće.

Bliskost i porodična podrška štite dijete od depresije, upotrebe alkohola i droge zbog toga razgovarajte s djetetom i budite mu konstantna podrška ma koliko god vas ono odgurnulo u tom momentu. Čvrste porodične veze pomažu da dijete izraste u socijalizovanu, pažljivu i brižnu osobu. Ako polažete pažnju na djetetovo učenje i iznova mu predočavate koliko je i ono bitno, veće su šanse da će dijete imati dobar uspjeh u školi.

Dani čokolade u Bingu

U toku su dani čokolade u Bingu Dragi slatkoljupci, najslađe trenutke upotpunite uz slatko zadovoljstvo i dane čokolade u Bingu. Posjetite Bingo trgovine u periodu...

NaSigurno.com – najbolji on line poslovni imenik

Desetine hiljada internet korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana putem interneta. Dostupnost interneta (laptopi, mobiteli,..) i vrlo brz i jednostavan način da korisnik...

Nova kataloška akcija u Bingo trgovinama narednih 14 dana

Prelistajte novi katalog sa akcijama Svježi asortiman naše pekare i odjela voća i povrća, specijaliteti na gastro odjelu, mesne delicije, neodoljivi slatkiši, kao i još...

Šta kada djeca porastu? (5 mitova)

Roditelji potroše mnogo vremena i strpljenja dok dijete odrasta i veoma je teško odgojiti dijete. Međutim mnogi roditelji žive za dan kada će njihova...