Kako natjerati tinejdžera da uči

Svi znamo da u godinama puberteta djeca su aktivna, počinju da misle samostalno i teško ih je kontrolisati.

Ovaj vid buntovništva pogotovo se osjeti na obrazovanju, te mnogi tinejdžeri zbog puberteta popuste i školi i izgube volju za učenjem. Stoga se mnogi roditelji pitaju kako natjerati tinejdžera da uči. Možda se u samom startu pravi greška i možda zbog pokušaja kontrole ne možemo navesti djecu da uče. Ključ je da se ne prisiljava nego da se kroz mirnije i suptilnije tehnike navede dijete da uči i da bez obzira na pubertet i buntovno stanje koje osjeća i kroz koje dijete prolazi uspije pronaći vrijeme za školu i knjigu.

kako natjerati tinejdžera da uči
Kako natjerati tinejdžera da uči

Zapamtite vaše dijete je uplašeno, saznaje nove stvari o sebi i svijetu oko sebe kako sazrijeva, te mu vi morate biti podrška kako bi ga osnažili stoga se ogroman naglasak stavlja na komunikaciju. Bez obzira koliko to nekada zvučalo naporno ali tinejdžeri samo žele da ih neko uputi na pravi put i da imaju podršku od nekoga, a ko je bolji da pruži tu podršku nego roditelj.

U narednom dijelu dat ćemo vam par savjeta koji će vam sigurno pomoći da navedete tinejdžera da uči.

Spremite se da pomognete vašem djetetu

Da biste znali kako motivisati tinejdžera da uči, morate razumjeti kako se osjeća ili kako razmišlja. Dakle, morate se staviti na njegovo mjesto. Razgovarajte i pokušajte razumjeti njihovo stajalište, a zatim im vi objasnite svoje. Nikako ne smijete biti agresivni i nametati isključivo svoj stav jer će vas oni ubrzo prestati slušati i neće uvažiti ono što govorite.

Vi započnite proces učenja

Tinejdžer se obično umori nakon dugog dana i dosta su lijeni kada je riječ o pisanju domaće zadaće. Dakle, ako mislite da je potrebno samo reći tinejdžeru da uči onda niste upravu. Potrebno je da vi sami počnete proces učenja pripremite radni sto, donesite knjige, sveske i pribor i onda pozovite vaše dijete da uči.

Ako je vašem djetetu potrebna pomoć budite dostupni i spremni da mu u svakom momentu pomognete bilo da se radi o matematičkim zadatcima ili o domaćoj zadaći iz likovnog.

Vikanje nikad ne pomaže

Zapamtite tinejdžeri su veoma buntovni i vikanje i agresivna komunikacija nikako neće pomoći u rješavanju bilo kojeg problema. Ako duže vremena agresivno komunicirate s vašim djetetom ono će se distancirati i prestat će vas slušati u znak protesta.

kako natjerati tinejdžera da uči
Kako natjerati tinejdžera da uči

Potrebno je da budete smireni i mekani, ali opet čvrsti i ne smijete se dati pokolebati. Mirno razgovarajte o tome kako će učenje vašem djetetu biti od koristi. Ova metoda je mnogo bolja od agresivnog govora i vikanja na vaše dijete.

Ne podižite očekivanja

Nemojte povisivati svoja očekivanja prvi put. Često vrlo velika očekivanja mogu uplašiti vaše dijete i učiniti ga tjeskobnim i da se osjeća kao da je pod pritiskom. Dakle, uvijek pohvalite da marljivo radi i da uredno ispunjava svoje zadatke. Naučite vaše dijete da cilja na manje ciljeve koje je sigurno da može ispuniti i da tako ide prema velikim ciljevima.

Ovo su samo neki do savjeta koji vam uveliko mogu pomoći prilikom odgajanja vašeg djeteta i koji će vam sigurno olakšati fazu puberteta, a pri tome vaše dijete neće imati loše ocjene.

Mio Bambino – Čarobno mjesto za one koje najviše volite i grlite

Predstavljamo vam prodavnicu dječijih igračaka i opreme najboljih svjetskih brendova 'Dugo je ova ideja čekala da postane realnost. Predugo. Ali sada nam je najvažnije da...

(VIDEO) Broj konflikata u srednjim školama u SBK sveden na minimum

Zdravo okruženje je osnova da bi odgojno-obrazovna ustanova dala pozitivne rezultate. Mišljenje je ovo na kojem se gradi i razvija sektor obrazovanja u Srednjobosanskom...

Bingo vikend akcija, pogledajte najnovije popuste

U Bingu vikend traje četiri dana Od četvrtka pa sve do nedjelje uživajte u kupovini svojih omiljenih proizvoda po odličnim cijenama, jer u Bingu vikend...

Dječiji romobili izrađeni od recikliranih ribarskih mreža

Švicarski pionir za romobile, Micro Mobility Systems, lansira novu dječiju liniju romobila koja koristi recikliranu okeansku plastiku Novi Micro ECO Kids Scooteri bit će dostupni...