Šta je Gaming

Bez obzira da li ste stari ili mladi svi smo mi ovo pitanje postavili barem jednom u našem životu. Mnogi misle da je gaming vezan samo za industriju video igrica, međutim ovo je pogrešan odgovor.

Šta je gaming je pitanje koje i nije toliko jednostavno za odgovoriti. Naime gaming je postojao davno prije pojave video igrica i postojat će još dugo, dugo godina. Zanimljivo je spomenuti da su čak i u prahistoriji naši preci bavili se gamingom odnosno igrali su se kamenčićima, te su kasnije ti kamenčići prerasli u platnene lopte, platnene lopte u klikere, a kasnije klikeri su prerasli u prave lopte. Naravno pojavom tehnologije dolazimo od inovacija kao što su video konzole i računari koji nam omogućavaju da igramo igricu koja se zasniva na simulaciji fudbala.

šta je gaming
Šta je Gaming

Sve je napredovalo i možemo reći da je prava lopta evoluirala u digitalnu loptu.

Korijeni gaminga

Prva video igrica napravljena je čak 1948. godine, a napravili su je Alan Mathison Turning i David Gawen Champernown. Ipak ova igrica nikada nije vidjela svjetlo dana jer računari još uvijek nisu bili napredni da pokrenu ovu igricu. Iza Turninga se krije mnogo tajni, te je njegovo ime i dan danas velika misterija. Sama činjenica da je pola projekata na kojima je radio zaštićeno od strane Zakona o službenoj tajni. Također Turning je bio homofob zbog čega je kasnije i završio u zatvoru.

Kasnije dolaze prve igrice, ali bez otkrića koje su postigli Turning i  Champernown cijeli proces bi tekao dosta sporije.

Nintendo kao prvi veliki gaming gigant

Svi znamo za Bethesdu, Blizzard, Valve kao ogromne gaming studije koji godišnje kreiraju hitove i gaming remek djela, također tu su Sony i Xbox jedni od najpopularnijih proizvođača konzola ikada, međutim jedno ime stoji sigurno iznad svih, a to je Nintendo.

šta je gaming

Naime Nintendo je nastao davne 1889. godine i u svom početku se bavio proizvodnjom i prodajom karata. Zbog velike potražnje za kartama u to vrijeme Nintendo je počeo da unaprjeđuje svoje poslovanje i da zapošljava sve veći broj zaposlenika. Nešto kasnije, tačnije 1959. godine Nintendo postiže historijski dogovor s Disney – em i dobja pravo da koristi njihove likove na svojim kartama. Ovo je još više doprinijelo popularnosti Nintenda, a pored popularnosti od ovog dogovora dobili su ogromnu količinu profita i zarade.

Put u gaming svijet ostvarili su 1972. godine kada su proizveli Nintendo Beam Gun – prvo svjetleće oružje za igranje kod kuće. Nakon što je Beam Gun postao pravi hit, Nintendo je otišao dalje i proizvedi Ele – Conga – spravu koja svira isprogramirane ritmove. Predvidjeli su rast i popularnost ovih igrica, te su odlučili da se napokon uozbilje i stupe u tržište komercijalnih konzola za video igrice.

Kreiraju NES – Nintendo Entertainment System i sve ostalo je kako kažu historija. Nintendo od svoje prve konzole nije stao i smatra se jednom od najstarijih gaming kompanija koja danas ostvaruje ogroman prihod i redovno objavljuje hit igre i hit konzole koje današnja djeca ali i odrasli obožavaju.

Pozitivna strana gaminga

Puzzle igrice kao što je recimo Tetris, dokazano je da liječe insomniju. Tim naučnika iz 2009. istražio je utjecaj video igrica na psihu. Pacijenti su bili podijeljeni u tri grupe i prikazivani su im video klipovi s traumatičnim iskustvima i nasilnim scenama. Grupa kojoj je dozvoljeno da poslije ovih filmova igra Tetris barem 10 minuta je bila manje nervozna. Pripadnici grupe su manje razmišljali o nesreći i potresnim scenama koje su upravo gledali. Naučnici su zaključili da igranje Tetrisa razvija dio mozga koji je odgovoran za čuvanje memorije i preporučuje se kao dodatna pomoć za smirenje u stresnim situacijama.

Još je mnogo primjera kako gaming opušta i smiriva korisnike, razni žanrovi različito utiču na korisnike. Baš zbog toga danas imamo toliki broj igrača i gotovo nema žanra u ovoj industriji da nije popularna. Igrice su svuda oko nas i one nam pomažu kada nam je najteže.

United Grupa ponovo ima najbržu mobilnu mrežu u Evropi

Mobilna mreža bugarskog operatera VIVACOM, koji je dioUnited Grupe, drugi put zaredom proglašena je najbržom u Evropi, prema istraživanju kompanije Ookla, globalnog lidera u...

Bambi – priča za djecu

Bambi - priča za djecu! Bambi - priča za djecu. Dok se proljeće nježno budi, sa njim na svijet dolazi i Bambi, jedno nježno lane prema...

Vrijedna donacija Telemacha Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu

Kompanija Telemach dala vrijednu donaciju Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu... Povodom obilježavanja deset godina postojanja u BiH, kompanija Telemach je donirala Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, Odsjeku...

Telemach donacijom Kulturnom centru „Petar Kočić“ u Mrkonjić Gradu obilježio 10 godina poslovanja

Donacija osigurala i edukacije iz oblasti digitalnih tehnologija Predstavnici kompanije Telemach u okviru aktivnosti obilježavanja svoje desete godine poslovanja u BiH uručili su vrijednu donaciju...