United Grupa odabrala kompaniju Nokia za partnera u uvođenju nove generacije optičke mreže širom Jugoistočne Evrope

Grupa će uložiti više od 500 miliona eura u narednih pet godina, kako bi osigurala najbrže i najpouzdanije internet usluge na svojim postojećim i budućim tržištima. Nova generacija optičke mreže će omogućiti Grupi da proširi nove, unapređene internet usluge i brzine interneta od 10 Gbps milionima naših korisnika.

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi, objavila je danas da je odabrala kompaniju Nokia za partnera u uvođenju nove generacije optičke mreže širom Jugoistočne Evrope, čime će obezbijediti nove, unapređene internet usluge i brzine interneta od 10 Gbps milionima korisnika.

United Grupa, sa sjedištem u Holandiji, čiji su telekomunikacijski brendovi Telemach, SBB, Vivacom i Nova, izjavila je da očekuje da će u narednih pet godina uložiti više od 500 miliona eura na proširenje svoje optičke mreže na nova područja i nadogradnju postojećih kapaciteta koristeći infrastrukturu zasnovanu na XGS-PON tehnologiji, koja omogućava brzine interneta od 10 Gbps.  

U okviru United Grupe u Bosni i Hercegovini posluje kompanija Telemach, i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituju televizije i portali N1 i Nova BiH.

Nokia će također obezbijediti WiFi Mesh opremu, koja omogućava vrhunsko iskustvo bežičnog interneta u kući – za rad od kuće, igranje igrica, online TV, video striming i preuzimanje sadržaja sa više uređaja. Dodatne funkcije omogućiće kontrolu kućne mreže u realnom vremenu i WiFi optimizaciju.

Potpredsjednik United Grupe za tehnologiju, Željko Batistić rekao je: „Kao vodeći operater u regionu, koji posluje na tržištu od 40 miliona ljudi, United Grupa je posvećena ulaganju u naprednu tehnologiju kako bi našim korisnicima pružila inovativne proizvode i usluge, kao i najbolje korisničko iskustvo. Također, na ovaj način doprinosimo razvoju digitalne budućnosti Jugoistočne Evrope, garantujući da je naša sljedeća generacija mreže – koja je već najveća u regionu – spremna da podrži nove potrebe naših korisnika kako kod kuće tako i na radnom mjestu.“

Potpredsjednica kompanije Nokia i Generalna direktorica za mreže Sandi Motlei dodala je: „Radujemo se zajedničkoj saradnji u novoj fazi rasta United Grupe, kao njenog dobavljača opreme za pristup novoj generaciji optičkih mreža. Sa našim FTTH (Fiber to the Home) i WiFi rješenjem, u mogućnosti smo da pružimo brzu, pouzdanu mrežnu infrastrukturu i neuporedivo bolje kućno WiFi iskustvo, koje će zadovoljiti potrebe korisnika usluga United Grupe i u budućnosti. “

United Grupa ima najbržu internet mrežu u regionu, zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima. Između ostalih nagrada, mrežu United Grupe u Sloveniji nedavno je drugu godinu zaredom nezavisna istraživačka kuća Umlaut proglasila za „Best in Test “, odnosno najboljom i najpouzdanijom internet mrežom. United Grupa je posvećena ulaganju u napredne tehnologije, kako bi dodatno ojačala poziciju lidera na postojećim i novim tržištima.

Poslujući istovremeno u telekomunikacijskom i medijskom sektoru, platforma United Grupe objedinila je vodeće operatere i najbolje proizvođače medijskog sadržaja u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija pruža usluge približno 11 miliona korisnika I ima 12.500 zaposlenih u osam zemalja.

O United Grupi:

United Grupa sa sjedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja i na kraju 2020. godine ima približno 11 miliona korisnika i više od 12.500 zaposlenih. United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz cijelog svijeta.

Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicijskih kompanija u svijetu.

Za više informacija posjetite https://united.group/

Ovisnost od igrica kod djece

Igrice su se kroz posljednjih nekoliko desetljeća razvile i danas su postale jedan od glavnih medija preko kojeg se zabavljamo i opuštamo. Razni podatci...

LUKAVI ZEC I MAGARAC – priča za djecu

LUKAVI ZEC I MAGARAC - priča za djecu LUKAVI ZEC I MAGARAC - priča za djecu. Lisica je imala jedno malo polje na kome su rasle...

Telemach BH i Telemach fondacija pripremili srednjoškolce za tržište rada u BiH

Studijskom posjetom 20 najaktivnijih polaznika projekta Job Lab, Direkciji kompanije Telemach u Sarajevu i uključivanje učenika srednjih škola u savremeno radno okruženje, završen je...

Kako urediti dječju sobu

Dječja soba je kraljevstvo tog djeteta. Ona predstavlja njihov kutak gdje se mogu zatvoriti ako se naljute na vas, mjesto gdje spavaju i odmaraju...