back to top

Idealno voće za djecu

Vitamini su veoma važni za čovjeka bez obzira u kojoj fazi života se on nalazio. Međutim jedna faza u kojoj su vitamini veoma bitni je faza kada smo djeca jer se tada cijeli organizam razvija i potrebno je da unosimo što bolju i zdraviju hranu u svoje tijelo.

Voće nije popularno kod djece, sva djeca će prije pojesti čokoladu ili čips a sočnu jabuku će odbiti. Morate od malih nogu učiti vašu djecu da je voće zdravo i da im je korisno postoje razni recepti zdravih smoothia koji mogu privući vaše dijete ka voću. Međutim koje je idealno voće za djecu, odgovor na ovo pitanje nije toliko jednostavan zato što ne postoji jedno voće koje je bolje od ostalih. Voće se dijeli u grupe i svako voće nosi u sebi različite vitamine. Dakle, ne možete samo jesti jabuku i misliti da unosite dovoljno različitih vitamina u svoj organizam. Djeca ali i odrasli moraju kombinovati i jesti različito voće kako bi nahranili svoje tijelo s različitih vitaminima.

 Bilo kako bilo voće je bitno i djeca moraju što više unositi voća u svoj organizam kako bi bila zdravija. Danas ćemo govoriti o različitih vrstama voća i zašto su ona idealna za vaše dijete.

Šumsko voće

idealno voće za djecu
Idealno voće za djecu

Uključuju jagode, borovnice, trešnje i kupine. Što je pigment boje bobice tamniji, to je ona hranjivija. Bobice sadrže visok nivo antioksidansa, posebno vitamina C koji može pomoći u sprečavanju rizika od raka. Bobice su također dobra hrana za mozak. U nedavnom istraživanju pokazalo se da bobičasto voće podržava kognitivno funkcionisanje pacova, a istraživači također pretpostavljaju sličan rezultat kod ljudi. Također se nadaju da bi ovo voće moglo biti važno u sprečavanju neželjenih dugoročnih posljedica stresa na rad ljudskog mozga.

Jabuke

idealno voće za djecu
Idealno voće za djecu

Jabuke su ukusne, ali to nije glavni razlog zašto bi djeca trebala jesti više jabuka. Jabuka je zaista jedno od najboljih plodova za ljudsko zdravlje. Ovo voće sadrži puno dobrih sastojaka koji pomažu vašoj djeci da rastu na pravilan način. Sadrže pektin koji je dijetalno vlakno i ima nevjerojatna svojstva. Može se otopiti u vodi i stimulirati dobre bakterije da žive u crijevima vaše djece koje će se istovremeno boriti protiv svih loših bakterija koje pokušavaju tamo živjeti. Pored pektina sadrži mineral zvan boron koji će pomoći vašoj djeci da izgrade jake kosti i zube.

Banane

idealno voće za djecu
Idealno voće za djecu

Jeste li znali da sportaši jedu puno banana jer su bogate ugljikohidratima koji pomažu pri jačanju mišića. Djeca sigurno ne trebaju banane da bi povećale mišiće, djeci trebaju ugljikohidrati kao izvor energije. Ovo voće bogato je vitaminom B6 koji je potreban za zdravu kožu, živčani sistem i proizvodnju potrebne energije u tijelu. Uz ovo, banana je također bogat izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalijuma koji će pomoći da srce vašeg djeteta budu jako i zdravo.

Limun

idealno voće za djecu
Idealno voće za djecu

Limun je  bogat izvor vitamina C. 100 ml njegovog soka sadržavat će 48 mg vitamina C, to je dovoljno za cijeli dan. Također, ovo voće je bogato pektinom, vrstom rastvorljivih dijetalnih vlakana koja se koriste se koriste u džemovima kako bi zadržali svježinu i ukus. Prema nekim studijama, topiva dijetalna vlakna mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Veoma je važno da djeci isperete usta vodom nakon jedenja limuna zbog visoke razine kiselosti koja može oštetiti zubnu caklinu.

Breskve

idealno voće za djecu
Idealno voće za djecu

Ovo voće je slatko i u sebi sadrži mnogo prirodnog šećera. Breskve su ogroman izvor vitamina C i dijetalnih vlakana, a istovremeno daju i mali broj drugih vitamina i minerala, posebno kalijuma. Osim toga, breskve sadrže beta karoten koji će dati tijelu potrebni vitamin A.

Grožđe

idealno voće za djecu
Idealno voće za djecu

Kombinacija različitih šećera čini ovo voće ukusno slatkim. Njihovi se ugljikohidrati polako probavljaju, tako da energija koju vaša djeca dobivaju iz grožđa može trajati duže. Također, grožđe je bogat izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i nekih drugih kalijuma. Kožice grožđa sadrže obilje antioksidansa koji su presudni za ljudsko zdravlje.

TNT Kids dodijelio nagradu pobjedniku 1. nagradne igre!

TNT Kids TV sedmično organizuje nagradnu igru, gdje mladi takmičari u svojoj kreativnosti i maštovitosti u vidu slika i crteža takmiče se za vaše...

Telemach BH i Telemach fondacija pripremili srednjoškolce za tržište rada u BiH

Studijskom posjetom 20 najaktivnijih polaznika projekta Job Lab, Direkciji kompanije Telemach u Sarajevu i uključivanje učenika srednjih škola u savremeno radno okruženje, završen je...

5 roditeljskih pogrešaka zbog kojih ih djeca ignorišu

Svi su se roditelji našli barem nekada u situaciji da ih dijete ignoriše i nije nimalo lijep osjećaj. Međutim da li se nekada zapitate...

Zašto Se Javlja Dijabetes Kod Djece

Dijabetes je autoimuna bolest kod koje tijelo zbog manjka proizvedenog inzulina nije sposobno iz hrane dobiti dovoljno hranjivih tvari (šećera), te zbog toga „napada“...