Zašto Se Javlja Dijabetes Kod Djece

Dijabetes je autoimuna bolest kod koje tijelo zbog manjka proizvedenog inzulina nije sposobno iz hrane dobiti dovoljno hranjivih tvari (šećera), te zbog toga „napada“ samo sebe na način da počne sagorijevati vlastito masno tkivo.

Djeca nisu nikako imuna na ovu bolest, te se postavlja pitanje zašto se javlja dijabetes kod djece. Naime postoji više vrsta dijabetesa tip 1 koji je urođen i tip 2 koji je uzrokovan nepravilnom odnosno pretjeranom ishranom. Većina djece koja nažalost ima dijabetes ima tip 1 dijabetes odnosno ima urođen dijabetes koji se manifestira u dobi između 10 i 13 godine.

Kada malo pogledamo podatke u Europi se dijagnosticira relativno rijetko, između 15 i 40 slučajeva na 100. 000 rođene djece. Dakle, možemo zaključiti da kao dječja bolest dijabetes nije uobičajen i upravo zbog toga ga često roditelji ne očekuju i dugo ne tumače simptome na pravi način.

Učestalost dijabetesa

Kao što smo spomenuli dijabetes u djetinjstvu nije uobičajen i mnogi ljudi jednostavno ne pridodaju mnogo pažnje odnosno smatraju da se njihovom djetetu ne može ništa dogoditi. Potrebno je da roditelji budu osviješteni i da ako imaju i tračak sumnje posjete doktora kako bi dobili profesionalno mišljenje i dijagnozu.

zašto se javlja dijabetes kod djece

Bez obzira na to što nije uobičajen širom svijeta postoje različite varijacije, te smo mi naveli podatke iz Europe, a sada ćemo predstaviti detaljnije podatke koji se dotiču država kako bi vam dali što bolju sliku o ovoj bolesti:

 • Škotska 25 od 100. 000 djece,
 • Finska 43 od 100. 000 djece,
 • Engleska 17 od 100. 000 djece,
 • Japan 3 od 100. 000 djece.

Na samom kraju liste spomenuli smo Japan jer se iz priloženih podataka može vidjeti da je dijabetes kod djece u ovoj zemlji još manji nego u Europskim zemljama.

Koji su simptomi dijabetesa

Kao što smo spomenuli postoje dva različita tipa dijabetesa. Dijabetes tip 1 predstavlja nasljedni tip dijabetesa koji često djeca dobiju od svojih roditelja. Međutim postoji mogućnost da dijete dobije dijabetes bez da itko u njihovoj porodici ima historiju oboljenja od ove bolesti. Baš zbog toga se govori da je dijabetes bolest koja uključuje kombinaciju genetskih i ekoloških uzroka.

zašto se javlja dijabetes kod djece

Drugi tip dijabetesa je tip 2 koji nastaje prekomjernim konzumiranjem hrane. Nema se mnogo toga reći za ovaj tip dijabetesa tako da ćemo sada prijeći na simptome dijabetesa.

Kako znati da vaše dijete ima dijabetes zapravo i nije teško prepoznati. Simptomi su gotovo isti kao i kod odraslih osoba, te generalno ovi simptomi idu jedan za drugim u razmaku od par sedmica.

Glavni simptomi dijabetesa su:

 • Žeđ,
 • Gubitak tjelesne težine,
 • Umor,
 • Učestalo mokrenje.

Pored ova četiri glavna simptoma postoje i simptomi koji su više okrenuti prema djeci, a to su:

 • Bol u stomaku,
 • Glavobolja,
 • Problemi u ponašanju.

Baš zbog ovih simptoma gotovo svi doktori posumnjaju da dijete ima dijabetes, ako to isto dijete ima duhu historiju bolesti odnosno bolova u stomaku koji traju i do nekoliko sedmica. Još jednom ponavljamo ako primijetite da vaše dijete ima jedan od ovih simptoma pogotovo jedan od specifičnih simptoma savjetujemo da se obratite doktoru koji će vas kasnije uputiti specijalisti za dječji dijabetes.

Kako se dijabetes liječi

Specifična priroda tretiranja dječjeg dijabetesa znači da o većini djece brigu vode bolnice, a ne liječnici opće prakse.

Većini djece s dijabetesom potreban je tretman inzulinom. Danas se najčešće koristi režim učestalih davanja inzulina s brzim djelovanjem tokom dana i inzulina sa sporim djelovanjem, tokom noći.

zašto se javlja dijabetes kod djece

Maloj djeci, najčešće ne treba davati inzulinske injekcije tokom noći, ali treba imati u glavi da će im to biti potrebno kada porastu.

Često, za vrijeme prve godine nakon postavljene dijagnoze, djetetu će možda biti potrebna samo male doze inzulina. Ovaj period se obično naziva “vrijeme medenog mjeseca”.

Također ne smije se zaboravi kao što je važno liječenje inzulinom, tako je važna i redovna kontrola glukoze i izbjegavanje hipoglikemije (napadi do kojih dolazi zbog niske razine glukoze u krvi.) To je zbog toga što se komplikacije kod dijabetesa povećavaju s vremenom od kada je dijabetes prisutan.

Sigurno se postavljate pitanje šta roditelju mogu da učine. Život sa dijabetesom može biti veliki napor za jednu porodicu, tako da je pristup dodatnim izvorima podrške od velike važnosti. To može biti podrška vašeg obiteljskog doktora ili bolničkog tima. Za upoznavanje i razumijevanja svih različitih aspekata dijabetesa i njegovog liječenja, potrebno je strpljenje, te je potrebno da imate na umu da od toga će imati koristi i vaše dijete i cijela porodica.

Kako igrice utiču na mozak djeteta

Industrija video igara je danas jedna od najprofitabilnijih u svijetu. Svake godine velike kompanije izbace nekoliko velikih naslova koji zadive cijeli svijet. Stoga je normalno...

CineStar TV Premiere kanali i CineStar Premiere Plus video klub katalog od sada samo za Telemach korisnike

Praznici su sada još ljepši uz Telemach! Najljepši novogodišnji i božićni filmski i serijski program na svih 7 CineStar kanala i Video klubu od sada...

Najbolji filmovi za djecu: Pet filmova koje morate gledati sa svojim školarcima

Najbolji filmovi za djecu: Pet filmova koje morate gledati sa svojim školarcima Večernji izlazak ili kućno druženje vikendom? Kućno druženje je svakako bolja opcija jer...

Sredstva za dezinfekciju ruku su veoma opasna za djecu

U današnjem vremenu covid – a i konstantnih briga za zdravlje nas i naše djece. Stoga trebate znati da sredstva za dezinfekciju ruku su...