Kako igrice utiču na mozak djeteta

Contents

Industrija video igara je danas jedna od najprofitabilnijih u svijetu. Svake godine velike kompanije izbace nekoliko velikih naslova koji zadive cijeli svijet.

Stoga je normalno da se samo igranje video igara u proteklih par godina znatno povećalo, pogotovo kod djece. Stoga se postavlja pitanje kako igrice utiču na mozak djeteta.

Naime grupa naučnika skupila je i proučila dosadašnje studije o otme kako video igrice utiču na mozak i ljudsko ponašanje. Dosadašnja istraživanja sugerišu da igranje video igrica može itekako promijeniti oblasti u mozgu koje su odgovorne za pažnju i vizuelne vještine i učiniti ih efikasnijim.

Kako igrice utiču na mozak djeteta

Dugo godina mediji su iznosili razne tvrde o video igricama i njihovu utjecaju na mozak djeteta, međutim te činjenice često nisu bile potkrijepljene pravim dokazima. Kako kaže Mark Palaus, autor članka „Granicama neurologije“, „Igrice su nekad hvaljenje, a nekad demonizovane, često bez stvarnih podataka koji bi podržali takve tvrdnje“. Naime Palaus zajedno sa svojim kolegama prikupio je rezultate iz 116. naučnih studija. Manji broj studija se bavio istraživanjem strukturne promjene u mozgu, a veći dio samo o ponašanju i promjenama u funkcionisanju mozga.

kako igrice utiču na mozak djeteta
Kako igrice utiču na mozak djeteta

Ove studije su pokazale pravi utjecaj video igrica na mozak, a to je da one zaista mogu promijeniti način na koji mozak funkcioniše. Generalno uzima se primjer pažnje: većina djece koja su aktivno igrala video igrice pokazuju poboljšanja prilikom održavanja pažnje. Dakle, dio mozga koji se odnosi na pažnju efikasniji je kod djece koja su igrala video igrice i ova djeca zahtijevaju manje aktivnosti kako bi održali pažnju na određenim zadatcima.

Bilo kako bilo čak i sam Palauso tvrdi da bez obzira na rezultate vide igrice kao pojam su relativno nova tvorevina, pa je istraživanje njihovih efekata i dalje u početku. „Vjerovatno da video igre imaju i pozitivne aspekte kao što su pažnja, poboljšane vizuelne i motoričke vještine, ali tu su također i negativne strane kako što su rizik od ovisnosti i moguće nasilno ponašanje“ poručuje Palaus na kraju rada.

Video igrice kao i mnogi drugi pojmovi u našem društvu moraju se shvatiti ozbiljno i mora se prihvatiti da je ovo polje veoma složeno.

Da li video igrice potiču nasilje

Često čujemo medije kako govore da video igrice izazivaju nasilje i agresiju kod djece. Naravno u prošlom dijelu smo obrazložili žašto ova tvrdnja ne može biti tačna. Naravno postoje slučajevi djece koja su igrala samo nasilne igrice da su nakon nekog perioda u školi prema vršnjacima ili u kući prema roditeljima pokazivali znakove agresije i nasilja međutim ovo su izolirani slučajevi.

Dosta je bitnije da roditelji preuzmu kontrolu u ovakvim situacijama i da prate šta njihova djeca rade. Mnogi će reći zašto im se igrice jednostavno ne zabrane, međutim ovo je okrutno i lijeno rješenje za problem koji možda i ne postoji. Mnoge igrice kao i filmovi imaju ocjenu koja nam sugeriše da li bi djeca trebala igrati tu igricu, recimo ako vaše dijete ima 5 godina, a igra igricu koja je namijenjena za djecu od recimo 8 godina to je sasvim uredu. Međutim ako vaše dijete ima 12 godina, a igra igricu koja naglašava da je sadržaj preporučen za osobe iznad 18 godina onda to može biti problem.

kako igrice utiču na mozak djeteta stoga je normalno da se samo igranje video igara u proteklih par godina znatno povećalo, pogotovo kod djece. stoga se postavlja pitanje kako igrice utiču na mozak djeteta.

Roditelji trebaju tu da se umiješaju i preuzmu kontrolu. Uvijek prije nego što vaše dijete počne s igranjem igrice provjerite samo pakovanje i pročitajte nešto o igrici na internetu. Istražite za koju je djecu ona namijenjena i da li u igrici ima nasilja. Također prilikom kupovine dobro gledajte pakovanje same igrice i pročitajte dobro sve relevantne informacije. Na ovaj način ćete osigurati vašem djetetu zabavu uz pravi sadržaj koji je isključivo namijenjen za njihov uzrast.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

7 crtanih filmova koje možete gledati sa djecom za novogodišnju noć

7 crtanih filmova koje možete gledati sa djecom za novogodišnju noć Nije sramota priznati da smo svi mi bez obzira na naše godine još uvijek...

Top igrice za android

Google Play store je mjesto na kojem možete pronaći hiljade i hiljade aplikacija, a većina tih aplikacija su video igrice. Međutim kako u tom...

Sve o 12 nedelji trudnoće

Trudnoća je veoma kompleksan proces, te često današnje majke ostaju u neznanju za mnoge aspekte trudnoće. Posebno intrigantna pitanja koje majke danas postavljaju su pitanja...

Dječiji romobili izrađeni od recikliranih ribarskih mreža

Švicarski pionir za romobile, Micro Mobility Systems, lansira novu dječiju liniju romobila koja koristi recikliranu okeansku plastiku Novi Micro ECO Kids Scooteri bit će dostupni...