Sve o 12 nedelji trudnoće

Contents

Trudnoća je veoma kompleksan proces, te često današnje majke ostaju u neznanju za mnoge aspekte trudnoće.

Posebno intrigantna pitanja koje majke danas postavljaju su pitanja vezana za 12 nedelju trudnoće. Stoga ćemo pokušati da damo par savjeta i kažemo sve o 12 nedelji trudnoće kako bi buduće majke mogle da lakše prođu kroz ovaj period trudnoće.

Iako je trudnoća veoma lijep proces donošenja novog ljudskog bića na svijet ona je također i veoma stresan proces za majku. Sama činjenica da majka mora paziti šta jede i pije, te mora paziti kako sjedi i kako hoda je veoma stresno i može umoriti majku. Stoga je potrebno da se današnje majke što više obrazuju kako bi cijeli proces učinile lakšim i manje stresnim.

Šta se dešava s vašom bebom

U 12 nedelji vi imate najznačajniji razvoj refleksa. Bebine šake će početi da se skupljaju i šire, a nožni prstići da se savijaju. Iako je ovo period kada vaše dijete pravi prve pokrete zbog činjenice da je ono još uvijek malo nećete osjetiti pokrete vašeg djeteta. Kako vaše beba bude rasla i vršila pritisak na zid vaše maternice jasno ćete moći da osjetite njene pokrete i trzaje.

sve o 12 nedelji trudnoće
Sve o 12 nedelji trudnoće

Također u ovoj nedelji bebina koštana srž počinje da proizvodi vlastita bijela krvna zrnca. Ove ćelije za borbu protiv infekcija će joj pomagati da ostane zdrava. U ovom period beba počinje da guta manje količine plodove vode i da od nje stvara urin, koji izbacuje nazad u plodovnu vodu. Nepotrebne materije se kroz placentu prenose do krvnih sudova majke odakle ih organizam dalje eliminiše.

12 nedelja turdnoće je još specifična po tome da u ovom periodu nervne ćelije u bebinom organizmu razmnožavaju se munjevitom brzinom. Period između 12 i 18 nedelje je kritičan period za razvoj bebinog mozga. Stoga iako vi to dobro znate savjetujemo da se klonite alkohola, duhana ili droge jer mogu izazvati dugoročne posljedice na vašu bebu, a naravno i na vas same.

Šta se događa vašem tijelu za vrijeme 12 nedelje trudnoće

Od 12. nedelje pa nadalje više nećete morati toliko često da idete u toalet. Vaša maternica se podiže s karlice, tako da vaša bešika sada ima više mjesta i može da primi više od nekoliko mililitara urina.

Također u ovom periodu trudnoće stalni osjećaj mučnine i umora trebao bi da nestane i polako ćete osjetiti da vam se vraća apetiti. Uobičajeno je za trudnice da imaju skoro nezasitan apetit za određenom hranom, čak i onom koja im se nikada prije nije dopala. U ovom periodu gorušica – peckanje koje se često proteže od gornjeg dijela grudi do donjeg dijela grudi se pojačava,

Jedna od veoma iznenađujućih promjena u ovo vrijeme je ta da vam je partner dosta seksualno privlačniji nego par sedmica prije. Aktivnost u spavaćoj sobi vam je vjerovatno posljednja stvar na umu, ali ipak privlačnost je jača nego ikad. To znači da u ovom periodu imate više energije nego što ste prije imali, a cijeli sistem snabdijevanja određenih dijelova tijela krvlju radi dodatno naporno. Mnogi stručnjaci tvrde da je potpuno bezbijedno nastaviti sa seksualnim aktivnostima tokom trudnoće, osim ako ste u riziku od prijevremenog porođaja ili su membrane pukle.

Možemo zaključiti da je 12 nedelja period kada bi trebali izbjegavati aktivnosti koje mogu smanjiti priliv kiseonika vašoj bebi. Aktivnosti kao što su ronjenje, planinarenje i generalno putovanje na većim nadmorskim visinama trebate izbjegavati.

sve o 12 nedelji trudnoće
Sve o 12 nedelji trudnoće

Također bilo bi korisno da se upoznate s namirnicama od koji bi vaša beba mogla da se razboli. Listerija se dobiva preko hrane i veoma je rizična za trudnice i njihove bebe. U namirnice koje trebate izbjegavati spadaju mekani sirevi, sirovi morski plodovi, sušim paštete, gotove  salate i suhomesnati proizvodi.

Nadamo se da smo vam pomogli i da vam je mnogo jasnije šta se događa vašoj bebi, a šta vama u 12 nedelji trudnoće.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

United Grupa kupuje bugarsku Novu

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi, objavila je danas da je postigla dogovor o preuzimanju Nova Broadcasting Group, najveće bugarske...

Ćup zlata – priče za djecu

Ćup zlata - priče za djecu Ćup zlata - priče za djecu! Nekada davno na imanju jednog kneza po cijeli dan radilo je jedan bračni par....

Najnoviji IDJ hitovi i preko 80 miliona pjesama isključivo u HiFi zvuku uz TIDAL

Telemach BH korisnici u okviru TIDAL paketa od sada mogu da uživaju u svojoj omiljenoj muzici i novim IDJ playlistama, isključivo u najboljem HiFi...

Platite Telemach račun Visa karticom i ostvarite uštedu od 10% na sljedeći račun!

Pred novogodišnje praznike i vrijeme shoppinga stižu odlične vijesti iz kompanije Telemach BH. Korisnicikoji plate račun online Visa karticom ostvaruju popust od 10% na sljedeći račun....